Recept mangold- och vitlöksroyal med tartar på ekologiskt odlad lax

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Mangold- och vitlöksroyal med tartar på ekologiskt odlad laxStjärnrecept

Den ekologiskt odlade laxen har inte samma färg som den vilda. I artens naturliga föda ingår krill, som innehåller ett ämne som ger laxen dess röda färg. Den konventionellt odlade laxen ger man ett färgämne, betakaroten, för att den ska få sitt röda kött.

Receptet är hämtat ur boken Gårdarnas mat (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Mangold- och vitlöksroyal med tartar på ekologiskt odlad lax med sökord som matjessill, mangold, nyår, tartar och lax

Ingredienser (4 portioner)

  • Royal
  • 300 g mangold - helst olika färger
  • 4 dl gammaldags mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 vitlöksskott, alternativt färsk vitlök
  • 3 msk salt
  • 8 äggulor
  • salt och peppar
  • Tartar
  • 400 g färsk lax från KRAV-märkt odling
  • ½ rödlök
  • 1 msk matjessill
  • 1 citronklyfta
  • salt och peppar
  • 4 stora mangoldblad

Tillagning

  1. Royal: Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp mjölk och grädde och låt stå och svalna.
  2. Skölj mangolden noga. Skär bort den vita delan på mangolden och spara stjälken till en annan dag.
  3. Hacka mangolden och vitlöksskottet grovt.
  4. Koka upp 2 liter vatten med salt. Blanchera mangold- och vitlökshacket i 30 sekunder, lyft sedan upp det med en hålslev och lägg i isvatten.
  5. Lägg sedan ner det i kannmixern och slå på grädden och mjölken. Mixa på högsta hastighet i minst 1 minut. Sila genom finmaskig sil.
  6. Mät upp 6 dl av smeten och tillsätt äggulorna. Vispa om så att det blandar sig ordentligt. Salta och peppra.
  7. Fördela smeten jämnt i fyra eldfasta djupa skålar. Ställ skålarna på en djup plåt i ugnen. Häll 1 liter vatten i plåten så att skålarna får värma underifrån av det ångande vattnet.
  8. Baka i 25 minuter, Royalen är färdig när den inte skvalpar om man skakar försiktigt på skålen. Ta ut och låt svalna.
  9. Tartar: Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka rödlöken. Slär laxen i små bitar. Hacka sillen grovt. Blanda allt och smaksätt med citronsaft, salt, och peppar.
  10. Lägg mangoldbladen på galler i ugnen i c:a 5 minuter, så att de sjunker ihop. Ta ut och lägg på bänken. Skär försiktigt bort stammen med en vass kniv.
  11. Dela upp tartaren i fyra högar. Lägg en hög på varje mangoldblad och vik ihop til paket. Skär bort överflödigt blad.
  12. Servera royalen ljummen. Skär laxpaketet som på bilden och lägg ovanpå.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Arthur Metz Gewurztraminer (Frankrike, 89 kr, varunr: 5249)

Kommentera detta Mangold- och vitlöksroyal med tartar på ekologiskt odlad lax recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013