Recept oxfilé wellington

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Oxfilé Wellington

Retrorätt med inbakad oxfilé. Oxfilé Wellington är uppkallad efter en Lord of Wellington, Arthur Wellesley. Han är inte vilken mossig brittisk militär som helst. Det var nämligen han som slog Napoleon i slaget vid Waterloo och som sen ledde till att ABBA blev en av världens mest populära mixade kvartetter. Som övrig kuriosa kan nämnas att Beef Wellington var president Richard Nixons favoriträtt.

Gör gärna fyllningen färdig en dag i förväg och inbakningen av oxfilén samma dag i god tid före serveringen, så att filén hinner kallna och stabilisera sig innan den skärs upp.

Dressingen till salladen kan göras klar en till två dagar i förväg.

Receptet är för 8 personer.

Utskriftsvänlig version

Oxfilé Wellington med sökord som 70-talet, oxfilé, nyår, klassiker och herrmiddag

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 ½ kg oxfilé (helst mittbit)
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 msk smör till bryning
  • 1 paket fryst smördeg à 425 g
  • 1 ägg
  • Duxelle (fyllning)
  • ca 2 msk smör
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 500 g färska champinjoner
  • 300 g rökt skinka
  • 7-8 msk tomatpuré
  • ca 2 krm nymald vitpeppar
  • ½-1 tsk salt
  • 2 äggulor
  • Madeirasås
  • 2 dl köttbuljong (tärning)
  • 1 dl madeira
  • 2­-3 msk tomatpuré
  • 1 krm paprikapulver
  • 1/4 krm cayennpeppar
  • ev maizenamjöl + vatten till redning
  • Fransk sallad
  • 1 huvud friséesallad
  • 1 huvud rosésallad
  • ½ litet huvud isbergsallad
  • 1 burk kronärtskocksbottnar à 400 g
  • 200 g färska champinjoner
  • Salladsdressing
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk vatten
  • ½ tsk salt
  • ca 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • 1 ½ dl olivolja

Tillagning

  1. Putsa oxfilén helt fri från fett och hinnor.
  2. Krydda den runt om med salt och nymald vitpeppar.
  3. Hetta upp en rymlig stekpanna och låt smöret bli nötbrynt.
  4. Bryn oxfilén ordentligt runt om så att den får fin stekyta. Låt filén kallna helt.
  5. Duxellemassan: Skala löken och vitlöken samt tvätta champinjonerna.
  6. Hacka lök, svamp och rökt skinka i mycket små tärningar.
  7. Fräs löken och vitlöken lätt i smöret utan att det får färg.
  8. Tillsätt svampen och koka ihop det hela tills all vätska försvunnit.
  9. Tillsätt skinkan och tomatpurén samt krydda med salt och peppar.
  10. Fortsätt att fräsa under omrörning på ej för stark värme ca 5 minuter så att ytterligare vätska dunstar bort. Massan ska ha en torr konsistens när den är färdig.
  11. Tag pannan från spisen och rör i äggulorna.
  12. Låt massan kallna helt.
  13. Inbakning av oxfilén: Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Tag fram och tina smördegsplattorna.
  15. Borsta bort ev mjöl från plattorna och lägg dem omlott och kavla ut till en fyrkant 40 x 40 cm.
  16. Bred ut ca 1/4 av fyllningen ca 5 cm in på degplattan så att oxfilén lagom får plats ovanpå.
  17. Lägg filén på fyllningen och bred resten av fyllningen på och runt omkring oxfilén så att den blir helt täckt.
  18. Pensla med uppvispat ägg runt degkanten. Vik degen runt oxfilén så att den blir väl täckt. Var noga med att vika in degen i de båda ändarna. Lägg oxfilén med degskarven nedåt direkt på en ugnsplåt utan kant. Pensla degen med ägget och sätt in oxfilén på nedersta falsen i ugnen. Grädda filén i 35 minuter varefter den får kallna.
  19. Fransk sallad: Skär salladssorterna, kronärtskocksbottnar och champinjonerna i små strimlor, bitar och skivor och blanda.
  20. Dressing: Skaka ihop samtliga ingredienser till dressingen i en burk med lock.
  21. Servering: Vid serveringen skärs oxfilén upp i minst 2 cm tjocka skivor och läggs upp på ett stort fat. Lägg salladen på samma fat om den får plats annars i en skål bredvid. Skaka och ringla dressingen över salladen och allt är klart att servera.
  22. Maderiasåsen:Lägg alla ingredienser, utom maizenamjölet, i en kastrull.
  23. Låt det koka upp. Smaka av. Red såsen lätt med maizenamjöl utrört i lite vatten.
  24. Låt sedan såsen bara koka upp på nytt.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Pech-Latt (Frankrike, 93 kr, varunr: 2233)

4 kommentarer

  1. Rubank:

    5 stjärnor

    Denna blir det på nyår!!!

  2. Ray:

    5 stjärnor

    Snacka om GOTT!!!

  3. chris.strom@hotmail.com:

    5 stjärnor

    Grymt god mat

  4. Andreas:

    Gillar visserligen kött men proportionerna här - 1,5 kg oxfilé till 4 portioner - det känns lite väl i överkant. Hur ska då den grillade hummern till förrätt, glassbomben och ostbrickan gå ner???

Totalbetyg: 5 baserat på 3 betyg

Kommentera detta Oxfilé Wellington recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013