Recept pizza altamarea

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Pizza AltamareaStjärnrecept

Vegetarisk, vacker och färgstark pizza från Veneto.

Receptet är hämtat ur boken Mitt Italien - Pasta och pizza från norr till söder (Norstedts). Köp den på Bokus för 189 kr.

Utskriftsvänlig version

Pizza Altamarea med sökord som pizza, mozzarella, parmesanost, zucchini och vegetariskt

Ingredienser (2 portioner)

  • Pizzadeg
  • 5 g öljäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 kg vetemjöl av typen 00 eller vetemjöl special
  • 10 g salt
  • 2 msk olivolja, extra virgine
  • Fyllning
  • 100 g mozzarella, riven
  • 50 g ricottaost, i bitar
  • 80 g körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • ca ½ msk salt
  • 1-2 tsk torkad oregano
  • ½-1 grön zucchini, tunt skivad
  • olivolja extra virgine
  • 50 g parmesan, hyvlad
  • 80 g rosésallad, riven i bitar

Tillagning

  1. Pizzadeg: Smula jästen i en bunke och lös den i det ljumma vattnet. Tillsätt mjölet "regnande" och rör lite grann. Tillsätt saltet upplöst i oljan. Blanda och knåda med dina båda händer tills du får en elastisk, slät och sammetslen deg.
  2. Låt sedan degen vila på en ren yta, övertäckt av en fuktig bumullshandduk. Jästiden varierar mellan 10 och 30 minuter; den kortare tiden om rumstemperaturen är hög, den lägre om det är svalt.
  3. Därefter formar du små degbullar på ungefär 200 gram. Placera degbullarna i en mjölad behållare med lock (så att ingen luft kommer in). Låt jäsa i rumstemperatur 3-4 timmar.
  4. När bullarna är jästa är de redo att dras ut. Ta bullen och dra ut den tills de blir en tunn rund platta (pizzabotten). Smörj en plåt eller ugnsform (ca 30 cm i diameter) med lite olja och lägg på den sträckta pizzadegen
  5. Sätt ugnen på 225-250 grader.
  6. Fyllning: Strö över mozzarella.
  7. Skär körsbärstomaterna i halvor och blanda dem med olja, salt och oregano.
  8. Skär mycket tunna skivor av zucchinin, gärna med en mandolin eller osthyvel, och lägg dem på pizzan tillsammans med körsbärstomaterna.
  9. Grädda 10-15 minuter. Då pizzan är färdig ringlar du över lite olja och strör över hyvlad parmesan och rosésallad samt fördelar ricottaosten i små klickar med hjälp av en sked.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Masi Valpolicella Bonacosta (Italien, 85 kr, varunr: 6998)

Kommentera detta Pizza Altamarea recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013