Pizza Francescana

En pizza som nästan borde döpas om till Svezia eftersom den har många svenska smaker.

Ingredienser (4 portion)

25 g jäst
½ tsk salt
2 dl vatten
2 msk olivolja
5-6 dl vetemjöl
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
½ dl finhackad persilja
salt
nymald svartpeppar
100 g färska champinjoner
1 msk smör
200 g kokt skinka
2 mozzarellor
svarta oliver
torkad oregano
färsk timjan

Tillagning

Smula jästen i en bunke.

Rör ut jästen med vattnet och tillsätt olja och salt och arbeta in så mycket mjöl att degen blir smidig.

Forma degen till 4 runda bollar.

Låt jäsa minst en timme under duk.

Koka upp de krossade tomaterna i en kastrull.

Tillsätt pressade vitlöksklyftor, persilja, salt och svartpeppar.

Låt koka ihop 5 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär champinjonerna i bitar och fräs dem.

Strimla skinkan och riv mozzarellan.

Kavla ut degen i tallriksstora rundlar.

Lägg degrundlarna på plåtar med bakplåtspapper.

Fördela såsen på degen men lämna lite runt kanten rent.

Strö på champinjonerna, skinkan, osten och till sist några oliver.

Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.

Strö över torkad oregano och garnera med färska timjan.

Fler liknande recept