Recept porterstek

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Porterstek

Vill man ha en billig söndagsstek med mycket god smak är porterstek det självklara valet. Se dock till att välja en riktigt god porteröl.

Utskriftsvänlig version

Porterstek med sökord som stek, vinbär, söndagsmiddag, bacon och slowfood

Ingredienser (6 portioner)

  • ca 1,2 kg benfritt nötkött, högrev, rostbiff eller fransyska
  • 1 flaska porter (33 cl)
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • ¾ dl kinesisk soja
  • 10 torkade enbär
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 skivade gula lökar
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • Såsen
  • 7 dl silat kokspad
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Övriga tillbehör
  • kokt potatis
  • pressgurka
  • vinbärsgelé

Tillagning

  1. Häll porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, vitpeppar, timjan, lökar, buljongtärningar och lagerblad en liten gryta (köttet ska ligga trångt).
  2. Koka upp spadet och lägg i köttet (eventuellt ska det bindas upp med steksnöre) och låt det sjuda under lock på svag värme c:a 1 ¼ - 1 ½ timme.
  3. Vänd på köttbiten några gånger under tiden.
  4. Efter drygt 1 timma kan man kontrollera innertemperaturen. Kötttermometern ska visa 75 grader när köttet är klart.
  5. Ta grytan från värmen. Låt köttet ligga kvar i spadet en kvart och skär det sedan i tunna skivor.
  6. Sila och mät upp kokspadet och häll i en kastrull. Blir det mindre spad än 7 dl så kan man späda med vatten.
  7. Skaka mjölet och grädden till en slät redning i en liten glasburk.
  8. Rör ner den, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter.
  9. Servera köttet med såsen, nykokt potatis, vinbärsgelé och hemgjord presssgurka.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Alamos Malbec (Argentina, 89 kr, varunr: 6670)

Kommentera detta Porterstek recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013