Recept potatissoppa med svamp, bacon och mejram

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Potatissoppa med svamp, bacon och mejramStjärnrecept

Potatissoppan blir mustig och mycket god om du följer receptet men man kan också ge samma soppa helt olika karaktärer beroende på vilka örter man vill ha i.

Receptet är hämtat ur boken Karin Franssons gröna smaker (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Potatissoppa med svamp, bacon och mejram med sökord som svamp, bacon, karin fransson, potatis och purjolök

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g potatis, mjölig sort
  • 2 morötter
  • 1 bit purjolök
  • 2 blekselleristjälkar
  • smör
  • rapsolja
  • 1 ½ liter kött- eller hönsbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 dl grädde (kan uteslutas)
  • ca 100 g svamp, gärna trattkantareller, gula kantareller eller karljohansvamp, ta vad du har
  • ½ paket bacon, ca 70 gram
  • ½-1 msk finhackad mejram eller libbsticka
  • salt
  • vitpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisen och morötterna och skär i små tärningar.
  2. Skölj och strimla purjolöken fint, skär bleksellerin i mindre bitar.
  3. Värm lite smör och rapsolja i en gryta. Fräs potatis, morötter, purjolök, och selleri i några minuter. Tillsätt buljong och lagerblad. Låt det koka tills potatisen är mjuk, cirka 20 minuter.
  4. Fiska upp lagerbladet och ungefär en tredjedel av potatis- och grönsaksblandningen, som ställts åt sidan.
  5. Mixa grönsakerna som är kvar i grytan med en mixerstav eller kör allt i matberedaren. Tillsätt grädden, låt det koka upp och lyft bort grytan från värmen.
  6. Skär svampen i skivor eller mindre bitar. Skär baconet i bitar och stek det i lite olja eller smör. Tillsätt svampen och stek tills den börjar få lite färg.
  7. Rör ner den sparade potatis- och grönsaksblandningen i stekpannan. Smaka av med mejram eller libbsticka, salt och nymalen vitpeppar.
  8. Nu är det dags att äta: Fluffa upp den varma soppan med mixerstaven. Häll upp i tallrikar och lägg på en sked av den varma baconröran.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Masi Valpolicella Bonacosta (Italien, 85 kr, varunr: 6998)

Kommentera detta Potatissoppa med svamp, bacon och mejram recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013