Ris à la Malta i form

Ris à la Malta är en klassiker på det svenska julbordet. Här i en snyggare variant. Servera med ris à la Malta med saftsås.

Ingredienser (4 portion)

3 dl vatten
1 msk osaltat smör
½ tsk salt
1 ½ dl rundkornigt ris
8 dl mjölk
1 bit kanelstång
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
5 blötlagda gelatinblad
2 dl vispgrädde

Tillagning

Koka upp vatten, smör och salt.

Lägg i risgryn och låt koka tills vattnet kokat in helt.

Späd med mjölk och lägg i kanelstången.

Koka på svag värme tills grynen är mjuka, c:a 20 minuter. Rör noga så det inte bränns vid.

Rör ned socker, vaniljsocker och de blötlagda gelatinbladen i den varma gröten.

Vispa grädden och vänd ihop gröt och grädde när gröten svalnat.

Slå upp gröten i portionsformar.

Ställ det hela kallt till servering.

Fler liknande recept