Recept rosmarinstekt havsabborre med bulgur

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Rosmarinstekt havsabborre med bulgurStjärnrecept

Havsabborre är en fisk med vitt och fast kött. Lägg i lite saffran i bulgurkoket. Då får hela rätten smak och doft av bouillabaisse. Droppa gärna över lite grön örtolja.

Receptet är hämtat ur boken Karin Franssons gröna smaker (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Rosmarinstekt havsabborre med bulgur med sökord som havsabborre, karin fransson, färska örter, vitlök och yoghurt

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 filéer av havsabborre, fjällad
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • smör
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 2 msk örtmos (se recept nedan)
  • 3-4 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • Örtmos
  • 2 sardellfiléer
  • 2 kvistar rosmarin, repade blad
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1-2 msk finhackad timjan, blanda gärna i lite citrontimjan om det finns
  • 1 skiva kantskuret vitt formbröd
  • 1 tsk fint stött fänkålsfrö
  • ¾ dl olivolja
  • ½ tsk salt, lite nymalen vitpeppar
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • Yoghurt-aioli
  • 1 burk grekisk yoghurt, 5 dl
  • 1-2 vitlöksklyftor, rivna
  • salt och peppar
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Börja med örtmoset: Lägg allla ingredienser i en matberedare eller mixer och mixa tills det blivit ett mos som ser ut som pesto.
  2. Skär några snitt i skinnet på fisken. Det gör att den inte böjer sig i stekpannan. Salta och peppra runt om.
  3. Hetta upp en stekpanna med olivolja och lite smör. Lägg rosmarinkvistarna och fiskfiléerna med skinnsidan ner. Tryck ner fisken med en stekspade tills det blivit lite färg på skinnet. Vänd filéerna och bred örtmos på det stekta skinnet. Ös med lite av fettet.
  4. Lägg ner vitlöken i pannan, sänk värmen och låt fisken eftersteka tills den är klar.
  5. Servera den nystekta fisken med en kryddig bulgur och en klick av min friska yoghurt-aioli. Det passar också bra med ugnsbakad tomatsallad
  6. Yoghurt-aioli: Blanda yoghurten med vitlök.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Vispa grädden fluffig och rör ner den i yoghurten.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Fleur du Cap Chardonnay (Sydafrika, 87 kr, varunr: 2015)

Kommentera detta Rosmarinstekt havsabborre med bulgur recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013