Recept rostade päron med havreplättar och cidersabayonne

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Rostade päron med havreplättar och cidersabayonneStjärnrecept

Att driva en ekologisk fruktträdgård är tufft jobb. Ska man klara sig utan att bespruta måste man försöka bibehålla en så stor nyttodjursfauna som möjligt. Det innebär att man har kvar alla smådjur som funnits från början, som har sina egna fiender och som håller varandra i schack. Besprutningen tar död på skadeinsekter som förstör i odlingen, men i och med det rubbas också balansen genom att ett annat smådjur får ta större plats. I ekologiska fruktträdgårdar försöker man förebygga problemen - låta träden få tillräckligt med vatten, plocka bort fallfrukt, plantera ej lättangripna sorter och ha gott om andra växter och buskar kring odlingen som skadedjur kan äta på istället. Då och då kan en besprutning ske även på ekologiska odlingar, men då är kriterierna hårda för vilka ämnen som får användas.

Receptet är hämtat ur boken Gårdarnas mat (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne med sökord som päron, efterrätt, närproducerat, ägg och havregryn

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 päron, t.ex. Göteborgs Diamant
  • Havreplättar
  • 70 g havregryn
  • 4 ägg
  • 1 tsk råsocker
  • 1 ½ dl osötad äppelpuré
  • 1 dl gammaldags mjölk
  • smör till stekning
  • Cidersabayonne
  • 6 äggulor
  • 10 cl halvtorr cider, t.ex. Kiviks Astrakan
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skär varje päron i 8 klyftor. Lägg klyftorna med skalsidan nedåt på en plåt med smörpapper. Baka i ugnen 12-14 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  3. Mixa allt till plättsmeten utom smör i kannmixern. Värm upp ett plättjärn på stark värme. Stek plättarna i smör.
  4. Lägg äggulorna och cidern i bunken som tillhör köksassistenten. Vispa för hand över vattenbad till en tjock kräm, ca 80 grader. Sätt sedan bunken i köksassistenten och vispa på medelhastighet tills krämen är rumstempererad. Smaksätt med citronsaften och florsockret och fortsätt vispa på låg hastighet tills sabayonnen ska serveras.
  5. Lägg upp en hög med plättar. Ställ päronen mot plättarna. Täck stapeln med sabayonnen. Bränn av sabayonnen med en gasbrännare (ej nödvändigt).

Kommentera detta Rostade päron med havreplättar och cidersabayonne recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013