Recept saffranspäron

Hoppa till innehållet
Recept centralen

SaffranspäronStjärnrecept

Inläggningar av frukt är ett bra sätt att förädla och förvara allt man inte hinner äta upp på hösten. Det här receptet på saffranspäron är skapat på Rpsendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Med sina smaker av saffran, kanel, kardemumma och anis passar de förstås extra bra att ta fram till jul.

Receptet är hämtat ur boken Rosendals Trädgård-Ett år med trädgård och mat (Norstedts). Köp den på Bokus för 226 kr.

Utskriftsvänlig version

Saffranspäron med sökord som jul, päron, rosendals trädgård, saffran och november

Ingredienser (1 portion)

 • Fasta, stora päron, t.ex. Alexander Lukas
 • Sockerlag
 • 1/2 kg strösocker
 • 1 liter vatten
 • 1 g trådsaffran
 • 3-4 stjärnanis
 • 6-8 kardemummakärnor
 • 1-2 kanelstänger
 • Färsk ingefära, ca 1 x 1 cm

Tillagning

 1. Skala päronen och dela dem på mitten. Lägg dem i citronvatten så att de inte blir bruna.
 2. Koka ihop socker, vatten och kryddor till sockerlagen tills sockret har löst sig. Lägg ner päronen i lagen och låt dem koka 10-15 minuter. Det är viktigt att päronen inte kokar för länge - de ska ha tuggmotståndet kvar.
 3. Diska burkar och lock noga i kokhett vatten. Ställ dem upp och ner för att torka. Ställ in burkarna i 100 grader varm ugn.
 4. När päronen läggs i burkarna ska dessa fortfarande vara heta. Varma inläggningar läggs i varma burkar, kalla inläggningar i kalla. Placera päronhalvorna i burkarna och fyll sedan med sockerlag upp till kanten. Skruva på locken och se till att det blir vakuum i burkarna genom att sätta in dem på låg värme (ca 80 grader) i ugnen. När locken fått en liten bula mitt på är det klart. Förvara inläggningarna svalt för lång hållbarhet.
 5. Servera gärna päronen med glass eller lättvispad grädde.

Kommentera detta Saffranspäron recept

* = Obligatoriskt fältVi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013