Satayspett

Goda stekta eller grillade spett från Java. Jordnötssåsen gör att torra, fyllig och smakrika vita viner med fatkaraktär passar bra eller varför inte en ljus lageröl.

Ingredienser (4 portion)

500-600 g kycklingfilé
3 msk olja
2 tsk fish sauce
2 msk pressad lime
Jordnötssås:
1 vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
½ finhackad chilifrukt
½ msk olja
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl jordnötter

Tillagning

Skär kycklingen i ungefär 3 cm stora kuber och trä upp dem på spett och lägg på ett fat.

Häll över olja, fish sauce och pressad lime. Marinera 1 timme i kylen. Vänd spetten några gånger under marineringen.

Sätt ugnen på grill 250 grader.

Skala och pressa vitlöken.

Fräs vitlök, ingefära och chili i oljan i en kastrull ca 1 minut.

Tillsätt kokosmjölken. Låt sjuda ca 10 minuter på svag värme. Lägg i jordnötterna och ta bort såsen från spisen.

Mixa såsen grovt med stavmixer.

Lägg spetten på ett smort ugnssäkert fat och sätt in i mitten av ugnen 10 minuter, vänd dem en gång under tiden.

Servera satayspetten med jordnötssåsen och jasminris.

Fler liknande recept