Recept senapspanerad fläskkotlett med cole slaw

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Senapspanerad fläskkotlett med cole slawStjärnrecept

Nu måste jag säga några allvarsord om fläskkotlett, en ofta sorgligt försummad råvara i Sverige. Det är mycket som får heta fläskkotlett nuförtiden, men det skall vi sanna matälskare inte acceptera. Det enda som duger till fläskkotlett är det kött som sitter på den tjockaste delen av kotlettraden på grisen. Likaså skall fettranden sitta kvar. Det är fettet som är smakbäraren i fläsk, och om man inte vill äta fettet får man skära bort det vid bordet. Så var det sagt och nu kan vi börja. Kalasmat minsann för en fin lördagskväll på tu man hand. /Leif Mannerström

Tips: För lite ovanligare potatisar till kan man ta små potatisar och dela dem på mitten. Vänd bitarna i olja och grilla dem vackert rutiga i het grillpanna. Lägg dem därefter i en ugnssäker form. Stek färdigt i 200 grader varm ugn ca 20 minuter.

Receptet är hämtat ur boken Leif Mannerströms Husmanskonst (Prisma). Köp den på Bokus för 150 kr.

Utskriftsvänlig version

Senapspanerad fläskkotlett med cole slaw med sökord som crème fraiche, mannerström, fläskkotlett, husmanskost och valentine

Ingredienser (2 portioner)

  • 2 fläskkotletter med ben (à 200 g)
  • 1 ägg
  • ½ msk dijonsenap
  • ½ msk svensk senap
  • rivet dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd
  • vetemjöl
  • smör till stekning
  • ½ dl olja till stekning
  • salt och peppar
  • Cole slaw
  • 1 klyfta av ett normalstort vitkålshuvud
  • 1 klyfta av ett normalstort savoykålshuvud
  • 1 rödlök
  • 100 g spenatblad
  • ½ tsk hel kummin
  • 1 msk saft av citron
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 dl creme fraiche
  • salt och peppar
  • Garnityr
  • några persilje- eller rosmarinkvistar
  • 2 citronklyftor
  • Till servering
  • knaperstekt bacon
  • grillade potatishalvor eller kokt potatis
  • brynt smör

Tillagning

  1. Vispa upp ägget och blanda med dijonsenap och svensk senap i en djup tallrik. Blanda dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd med salt och peppar på en annan tallrik. Häll mjöl på ytterligare en tallrik. Doppa kotletterna i mjöl, skaka av lite, doppa dem
    sedan i äggblandningen och till sist i ströbrödet. Lägg kotletterna åt sidan så länge.
  2. Fortsätt med cole slaw: Skala och finstrimia rödlöken. Skär vitkålen, savoykålen och spenaten i ytterst fina strimlor. Droppa över citronsaften och rör ned citronskalet. Krossa kumminet i en mortel och pudra över det. Blanda allt med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Strimla och knaperstek baconet och lägg det mellan hushållspapper. Håll sedan varmt.
  3. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Stek kotletterna gyllenbruna och frasiga 5-6 minuter på varje sida. Lägg kotletterna någon minut på ett lager hushållspapper.
  4. Lägg upp snyggt på ett varmt fat eller varma tallrikar med potatisar, bacon och cole slaw runt kotletterna. Garnera med några
    persiljekvistar och en citronklyfta.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Roodeberg (Sydafrika, 87 kr, varunr: 7451)

Kommentera detta Senapspanerad fläskkotlett med cole slaw recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013