Smörgåstårta med räkor och lax

En klassisk svensk smörgåstårta med handskalade räkor, löjrom och rökt lax är praktisk och god festmat som passar både på dop, studentbuffé och 50-årskalas.
Det är lätt att anpassa en smörgåstårta efter hur många gäster man förväntar sig. Är man bara ett litet sällskap kan det vara trevligt att göra smörgåstårtan hjärtformad. Smörgåstårta blir bara godare och saftigare av att man gör den i god tid innan den ska avnjutas.

Ingredienser (10 portion)

24 skivor formbröd
Fyllning
4 dl crème fraiche
2 dl majonnäs
3 hårdkokta hackade ägg
2 msk löjrom
2 dl nyskalade grovt hackade räkor
1 msk hackad dill
2 msk pressad citron
salt
nymald svartpeppar
Garnering
200 g philadelphiaost
4 dl crème fraiche
2 hårdkokta hackat ägg
2-3 dl nyskalade räkor
10 skivor rökt lax
½ dl löjrom
½ gurka i tunna skivor
ev. dillvippor

Tillagning

Skär bort kanterna på brödet.

Lägg 6 skivor bröd (2*3) tätt ihop på ett fat (lägg två hela skivor längs med mitten på tårtan, skär tre skivor i halvor till kanterna och en skiva i fyra delar till hörnen).

Blanda alla ingredienser till fyllningen och smaka av med ctron, salt och svartpeppar.

Bred ut 1/3-del av fyllningen på det understa lagret.

Lägg på 6 skivor bröd till. Bred på hälften av den kvarvarande fyllningen.

Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred ut den kvarvarande fyllningen.

Avsluta med de 6 återstående brödskivorna.

Blanda crème fraiche och philadelphiaost och bred det runtom och ovanpå tårtan.

Klä smörgåstårtan med gurkskivor runt om på kanten.

Gör ett snitt in till mitten i de kvarvarande gurkskivorna och ställ dem på tårtan i valfritt mönster.

Lägg ut hackat ägg, räkor och löjrom i strängar eller klickar på tårtan. Sno ihop laxen till rosor och fördela jämnt över tårtan. Dekorera gärna även med dillvippor och svenska flaggor.

Ställ in i kylen i väntan på servering.

Fler liknande recept