Recept stekta svartrötter med pumpa och paprika, mangold och bönpuré

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Stekta svartrötter med pumpa och paprika, mangold och bönpuréStjärnrecept

Många har uppfattningen att det är jobbigt och skitigt att använda svartrötter. Jag tycker att smaken uppväger, och att de är väl värda att använda oftare. Svartrötter innehåller mycket C-vitamin, vilket är svårt att tro eftersom de växer rakt ner i jorden. Växtsättet gör dem problematiska att dra upp, de vill gärna gå av på mitten. Man får ha rätt knyck i handleden när man skördar. Med sin lätta sötma och krämiga smak gör sig svartrötter bäst rostade eller stekta.

Receptet är hämtat ur boken Gårdarnas mat (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Stekta svartrötter med pumpa och paprika, mangold och bönpuré med sökord som november, puré, c-vitamin, mangold och söndagsmiddag

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg svartrötter
  • salt eller ½ citron
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl vatten
  • salt
  • Pumpa och paprika
  • 2 röda eller gröna paprikor
  • 200 g pumpakött som är mjuk i köttet, t.ex. Blue Hubbard eller Delizia
  • 1 schalottenlök
  • 2 dragonkvistar
  • 2 msk svensk hampolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • Bönpuré
  • 1 dl svarta bönor
  • 8 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ chilifrukt av stark typ, t.ex. jalapeño eller Santa Fe Grande
  • 1 msk milt paprikapulver
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • Mangold
  • 200 g späd mangold
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt och peppar från kvarn

Tillagning

  1. Blanda 1 liter vatten med 2 msk salt eller citronsaft. Fyll diskhon med vatten och lägg ner svartrötterna så att jorden lossnar. Skala rötterna och skölj i kallt vatten innan du lägger ner dem i det saltade vattnet. Saltet förhindrar oxidering av roten. Skär rötterna i ca 1 dm långa stubbar. Häll upp mjölk och vatten i en kastrull och lägg i stubbarna. Tillsätt 1 tsk salt och koka upp. Sänk sedan till medelvärme och koka i ca 15 minuter eller tills rötterna är helt genommjuka. Lyft upp dem försiktigt och lägg på hushållspapper för att rinna av. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 300 grader. Gnid in paprikorna med lite olja. Rosta i ugnen tills större delen av skinnet har blivit svart, 20-30 minuter. Lägg paprikorna i en bunke och täck med plastfilm. Ställ in i kylen 1 timme. Skala sedan paprikorna med en liten skalkniv. Öppna och skölj bort kärnorna. Skär paprikorna i små fyrkanter. Skär pumpan och löken i så små fyrkanter som möjligt. Blanda allt i en bunke och smaksätt med olja, vinäger, salt och peppar.
  3. Blötlägg bönorna 1 dygn i rumstemperatur. Häll av och spola dem i kallt vatten. Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Skär chilin i små bitar, fröna ska också med. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på medelvärme i ca 1 timme, eller tills bönorna är sönderkokta. Om det kokar torrt, tillsätt lite vatten. Rör om så att det inte bränner fast. Häll sedan röran i kannmixern och mixa på full hastighet tills den är helt slät. Smaksätt med salt.
  4. Skölj mangolden i kallt vatten. Skär bort stammarna och skär bladen i grova bitar. Marinera bladen i olja och vinäger.Smaksätt med salt och peppar och låt stå framme till servering. Det gör inget om det får stå någon timme och dra åt sig smakerna.
  5. Värm tallrikarna i ugnen. Stek rötterna i 1 msk smör på medelhög värme i en panna. Använd en pincett för att snurra på dem så att de får färg runt om. Salta försiktigt. Lägg upp papper för att rinna av. Lägg upp enligt bild och servera direkt.

Kommentera detta Stekta svartrötter med pumpa och paprika, mangold och bönpuré recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013