Recept svartvinbärsgranité med vaniljpocherad persika

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Svartvinbärsgranité med vaniljpocherad persikaStjärnrecept

Denna goda, smakrika dessert är väldigt frisk, och kontrasten mellan svartvinbärsgranitén och de mjuka, vaniljsmakande persikorna blir väldigt raffinerad. Tyvärr använder vi svarta vinbär alldeles för sällan i Sverige.

Receptet är hämtat ur boken Glasspassion (Prisma). Köp den på Bokus för 245 kr.

Utskriftsvänlig version

Svartvinbärsgranité med vaniljpocherad persika med sökord som persika, vinbär, jan hedh, tjejmiddag och glass

Ingredienser (6 portioner)

  • Svartvinbärsgranité
  • 2 gelatinblad
  • 120 g socker
  • 350 g vatten
  • c:a 25 g pressad citronsaft
  • 400 g svartvinbärspuré (10 % socker)
  • Vaniljpocherad persika
  • 6 mogna vackra persikor
  • pepparmyntablad till dekor
  • Sockerlag
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 150 g socker
  • 300 g vatten
  • 300 g sött dessertvin
  • 100 g pressad citronsaft

Tillagning

  1. Svartvinbärsgranité: Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Koka en sockerlag av sockret och vattnet.
  3. Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar följa med ner i lagen. Rör om tills bladen smält och låt kallna.
  4. Mixa in citronsaft och svartvinbärspuré, häll ut på en kantplåt och ställ in den i frysen.
  5. Vaniljpocherad persika: Skålla persikorna i kokande vatten, lägg dem genast i isvatten och dra av skalet med en kniv.
  6. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en liten kniv.
  7. Koka upp vaniljstång, socker, vatten, vin och citronsaft i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Lägg ner de mogna persikorna, koka upp, dra åt sidan och låt ligga tills de känns alldeles möra när man sticker i dem med en kniv.
  8. Kyl ner persikorna i lagen i ett vattenbad, låt dem stå och dra i rumstemperatur i minst 6 timmar. De kan gärna kokas in dagen före.
  9. Dra ut kärnan med en tång så att persikan ser hel ut.
  10. Fyll granité i stora dry martini-glas, lägg de avrunna, urkärnade persikorna ovanpå och dekorera med pepparmyntablad.

Kommentera detta Svartvinbärsgranité med vaniljpocherad persika recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013