Recept ugnsbakad flundra med surkålsraka, sockerärter, blomkål och selleriskum

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Ugnsbakad flundra med surkålsraka, sockerärter, blomkål och selleriskumStjärnrecept

Piggvar, sjötunga och hälleflundra i all ära, men i den takt vi äter dessa fiskar nu kommer de inte finnas kvar så länge. Testa de andra fiskarna istället. När man köper flundra ska man bara tänka på att filéerna ska vara längre än 20 cm. Då har fisken hunnit fortplanta sig.

Receptet är hämtat ur boken Gårdarnas mat (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Ugnsbakad flundra med surkålsraka, sockerärter, blomkål och selleriskum med sökord som nyår, flundra, selleri, blomkål och surkål

Ingredienser (4 portioner)

  • Flundra
  • 800 g flundrafiléer
  • salt
  • 4 tsk smör
  • Surkålsraka
  • 800 g potatis av fast typ, t.ex. Princess, Sava
  • 400 g surkål
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 1 dl skirat smör
  • Blomkål
  • ½ blomkålshuvud
  • 3 msk ättiksprit 12%
  • 3 msk honung
  • 5 dl vatten
  • 3 nypor salt
  • vitpeppar från kvarn
  • Selleriskum
  • 300 g blekselleri, blasten kan vara med
  • 1 gul lök
  • 1 potatis av mjölig typ, t.ex. King Edwaard, Rosamunda
  • 1 tsk smör
  • 3 dl gammaldags mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • 1 dl lättmjölk till serveringen
  • Sockerärter
  • 200 g sockerärter
  • 1 msk kallpressad rapsolja av stark karaktär
  • salt

Tillagning

  1. Fördela fisken i högar på 200 g. Om du behöver dela en filé, skär den på längden. Snurra sedan, med börjam på den tunna delen, fisken så att den ser ut som en kanelbulle. Salta och lägg 1 tsk smör på toppen. Lägg på en smörad plåtbricka.
  2. Skala potatisen och riv den på den grövsta delen av rivjärnet. Pressa ut så mycket vatten som möjligt med händerna. Blanda med surkålen och smaksätt med salt och peppar. Fördela potatisen i fyra högar. Värm upp en panna med smöret, lägg i potatisen och forma runda plättar. Vänd försiktigt på dem när ytterkanten börjar bli mörkbrun. Lägg upp på papper för att rinna av.
  3. Skär ut små buketter av topparna på blomkålen och lägg i en bunke. Stammen kan användas till annan matlagning. Koka upp ättika, honung och vatten med salt och peppar. Slå den varma lagen på blomkålen och låt kallna i kylen. Den kan stå i flera dagar men bäst smak är det dagen efter.
  4. Skär selleri, lök och potatis i små bitar. Smörfräs i en kastrull tills de börjar ta färg. Häll i mjölk och grädde och låt koka upp. Sänk värmen till medel och låt puttra tills det är 6 dl kvar. Häll allt i kannmixern och mixa slätt. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Sila genom en finmaskig sil.
  5. Snoppa av ändarna på ärterna med fingrarna. Koka upp saltat vatten med rapsoljan i. Koka ärterna i max 2 minuter. Sila av och servera direkt.
  6. Sätt ugnen på 180 grader. Sätt in fisken i c:a 10 minuter eller tills kärntemperaturen är 42 grader. Värm upp tallrikarna. Värm surkålsrakan och lägg upp påtallrkarna. Koka upp selleriskummet och tillsätt lättmjölken. Dra åt sidan. Det får inte koka igen. Lägg upp fisken på ett papper innan du lägger den på rakan. Lägg upp blomkål och sockerärter. Skumma såsen med stavmixern eller med en ballongvisp och lägg skum på fisken så att det täcker. Servera resten av såsen i en snipa bredvid.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Castellane Brut (Frankrike, 239 kr, varunr: 7557)

Kommentera detta Ugnsbakad flundra med surkålsraka, sockerärter, blomkål och selleriskum recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013