Recept ugnsbakad hälleflundra

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Ugnsbakad hälleflundraStjärnrecept

Hälleflundran är helt klart en kandidat till titeln världens godaste fisk. Och den är inte bara god, den är lätt att laga till också.

Utskriftsvänlig version

Ugnsbakad hälleflundra med sökord som hälleflundra, huvudrätt, herrmiddag, pepparrot och sommar

Ingredienser (4 portioner)

 • 600 g hälleflundrafilé
 • smör
 • havssalt
 • Tillbehör
 • riven pepparrot
 • skirat smör
 • hackad färsk dill
 • kokt nypotatis
 • hackat ägg

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 150 grader.
 2. Smöra ett ugnssäkert fat.
 3. Salta fisken och låt dra i 15 minuter.
 4. Täck formen med aluminiumfolie.
 5. Ugnsbaka fisken i 35-40 minuter tills den är genomkokt.
 6. Servera med tillbehör som nykokt potatis, dill, riven pepparot, skirat smör och hackat ägg.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Fleur du Cap Chardonnay (Sydafrika, 87 kr, varunr: 2015)

9 kommentarer

 1. Claës von Hopfen:

  5 stjärnor

  Ett förnämligt recept på en utsökt matfisk, som kan köpas odlad.

 2. "Kustbo":

  4 stjärnor

  Delikat. La till kokt grön sparris. Ang.utfiskning, så får man väl lita på en välrenommerad fiskaffär, när den ligger i på is i deras disk.

 3. Therese:

  Här är ett annat gott recept http://matochco.se/halleflundra-med-potatismos-och-annanas-och-fankalsrora/.

  Är det ok om man köper den odlad? Eller är det lika illa?

 4. Olsson:

  5 stjärnor

  Antar att odlad flundra är lika bra som odlad lax, vilket innebär att det går åt 3-4 kg av mindre "lyxstämplad" fisk, till foder för varje kilo odlad fisk. Och att havsbottnen runt odlingarna dör pga av övergödning. Lägg därtill att fodret är "berikat" med färgämne och penicillin.. Smaklig måltid..

 5. Mamma Mia:

  Vilken tur att vår Hälleflundra är fiskad i nordnorge av en hobbyfiskare.

 6. Kalle:

  0 stjärnor

  Fan vad roligt skämt det här receptet var! Jag förstörde fisk för 120 kr. Alla andra recept jag läst föreskriver en låg temperatur (110-125 grader) i ca en kvart eller lite högre temperatur i typ fem minuter. Ok, jag får skylla mig själv, jag borde ha jämfört recept mellan olika sidor...

 7. Receptcentralen.se:

  @Kalle
  Trist att du är missnöjd, fisken på bilden har lagats enligt receptet och blev mycket god.

 8. Peter:

  Angående ugnstemperatur och tid. Fisk, liksom kött, lagas med fördel med hjälp av en termometer. Tänk bara på att tempen stiger i centrum av köttet/fisken efter tillagning beroende på hur varm ugnen varit.

 9. Björn Carlström:

  Jag lagade efter nedanstående tid! i varmluftsugn så tog det ca: 20 min glad att jag inte gick efter receptets tid för då hadde den varit försörd !! Mät med termometer!

  Tillagningstid och temperatur

  Fisk har kort tillagningstid. För att ta reda på huruvida fisken är färdigtillagad är en digital termometer det bästa redskapet. Stick bara in termometern på fiskens tjockaste ställe och avbryt tillagningen när önskad kärntemperatur har uppnåtts.

  Om du inte har tillgång till en termometer kan du ta reda på om fiskköttet är färdigt med en gaffel eller potatissticka. Går gaffeln eller stickan lätt igenom köttet är fisken färdig.

  Ett tredje sätt att kontrollera om fisken är färdig är att se på fiskköttets färg och utseende. Är köttet vitt och ogenomskinligt är fisken klar. Laxköttet skall vara blekrosa och ogenomskinligt.

  Om inte ditt fiskrecept säger annorlunda rekommenderas i allmänhet en långsam tillagning på låg temperatur (100-125° C) under längre tid. Långsam tillagning ger ett jämnt och saftigt resultat. Värmen tränger in långsamt och köttets konsistens blir detsamma utifrån och in.

  Snabb tillagning på hög värme under kort tid gör att ytan i regel blir klar innan kärnan. Fortsätter man tillagningen på hög värme tills kärnan är klar kan resultatet lätt bli torrt. Snabb tillagning passar därför bäst vid stekning av tunna filéer. Om man vill ha en "yta" på fisken kan man steka den hastigt för att få färg och sedan tillaga klart i ugn på c:a 125°C.
  Kärntemperatur för filé av olika fiskarter *
  Vitfiskar (t ex torsk)

  C:a 52° C  Hälleflundra

  48-50° C  Plattfisk

  50-52° C  Marulk

  47-58° C  Lax

  C:a 48° C  Tonfisk

  31° C (bör alltid ha en rå kärna)


  * Vid hög tillagningstemperatur (175-225° C) stiger kärntemperaturen ett par grader efter avslutad tillagning varför du bör avbryta tillagningen vid några grader lägre kärntemperatur än tänkt.

Totalbetyg: 3,5 baserat på 4 betyg

Kommentera detta Ugnsbakad hälleflundra recept

* = Obligatoriskt fältVi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013