Festrecept på vilt http://www.receptcentralen.se/fest/vilt/ Festrecept på vilt. Recept från Receptcentralen.se Wed, 20 Nov 2019 05:01:16 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Tjälknöl med krämig zucchinisallad http://www.receptcentralen.se/fest/tjalknol-med-kramig-zucchinisallad/ Tjälknöl är ett perfekt sätt att laga fruset kött på. Sätt in det i ugnen över natten - köttet lagar sig självt! Servera med en härligt krämig "potatissallad" på zucchini. http://www.receptcentralen.se/fest/tjalknol-med-kramig-zucchinisallad/

Tjälknöl är ett perfekt sätt att laga fruset kött på. Sätt in det i ugnen över natten - köttet lagar sig självt! Servera med en härligt krämig "potatissallad" på zucchini.

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 kg benfritt kött, innanlår, av nöt eller vilt
  • Till lagen
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk socker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk krossad svartpeppar
  • 2 msk krossade enbär
  • Till zucchinisalladen
  • 1 dl majonnäs utan socker
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk fransk senap
  • kapris, purjolök, röd paprika
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Djupfrys köttet.
  2. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in pannan i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100 grader. Stek i 9-1O timmar, gärna över natten.
  3. Stick in en termometer efter ca 2 timmar, när köttet tinat, och ta ut köttet när termometern visar 65 grader.
  4. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke, häll den heta lagen över och täck bunken. Ställ den på ett svalt ställe i 4-5 timmar. Ta därefter upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.
  5. Gör zucchinisalladen: Tärna och snabbkoka zucchinin ett par minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av mycket noga innan du blandar med majonnäs, gräddfil och senap. Smaka av med salt och peppar och garnera med kapris, purjolök och röd paprika.
]]>
recept Sun, 30 Jan 2011 15:30:26 +0100
Renskavspanna http://www.receptcentralen.se/fest/renskavspanna/ Lite lyxigare panna med renskav. Servera med kokt potatis och lingon, gärna [a href=*http://www.receptcentralen.se/fest/lingonchutney/*]lingonchutney[/a]. http://www.receptcentralen.se/fest/renskavspanna/

Lite lyxigare panna med renskav. Servera med kokt potatis och lingon, gärna lingonchutney.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 paket fryst renskav
  • 1 burk kantareller (200 g) eller motsvarande mängd färska och förvällda kantareller
  • 4-5 schalottenlökar
  • smör
  • 4 dl vispgrädde
  • 2-3 msk koncentrerad viltfond
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk kinesisk soja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Halvtina renskaven och skär i strimlor.
  2. Skala och skär schalottenlöken i mindre bitar.
  3. Värm stekpannan och tillsätt smör.
  4. Fräs löken och renskaven i omgångar.
  5. Blanda lök och renskav. Slå på grådden och låt koka upp.
  6. Rör ner fond, timjan och tomatpuré. Låt koka ihop lite.
  7. Smaka av med soja, salt och peppar.
  8. Servera med kokt potatis och lingon.
]]>
recept Wed, 15 Dec 2010 08:50:15 +0100
Rencarpaccio med syltade kantareller, hjortronsås och tunnbrödsticks http://www.receptcentralen.se/fest/rencarpaccio-med-syltade-kantareller-hjortronsas-och-tunnbrodsticks/ En hyllning till fantastiska norrländska råvaror. Gravat reninnanlår går att byta ut mot gravad älg- eller oxfilé. http://www.receptcentralen.se/fest/rencarpaccio-med-syltade-kantareller-hjortronsas-och-tunnbrodsticks/

En hyllning till fantastiska norrländska råvaror. Gravat reninnanlår går att byta ut mot gravad älg- eller oxfilé.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1dl hjortron
  • 1msk citron, pressad
  • 200g gravat reninnanlår
  • ½påse blandad sallad
  • 1tsk rapsolja
  • 1tsk balsamicovinäger
  • 8skivor västerbottensost
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • Syltade kantareller
  • 6dl kantareller
  • 1dl ättika, 12 %
  • 1dl råsocker
  • 2nejlikor
  • 2kanelstänger
  • 2 cm ingefära, färsk, skivad
  • ½ röd chilifrukt, skivad
  • 1rödlök, skivad
  • Tunnbrödsticks
  • tunnbröd, en skiva
  • 1dl västerbottensost, riven
  • ½tsk kummin
  • 1tsk flingsalt

Tillagning

  1. Gör kantarellerna dagen innan. Fräs svampen i en kastrull tills vätskan kokat in. Koka ihop ättika, socker och kryddor till en simmig lag, tillsätt lök och svamp. Koka upp och häll på väl rengjorda glasburkar. Håller minst 1 vecka i kylskåp.
  2. Passera hjortronen genom en sil, blanda i citron. Sätt ugnen på 175 grader. Skär tunnbrödet i breda strimlor, strö på ost, kummin och salt. Grädda tills osten smält, ca 7 minuter
  3. Skär under tiden köttet i tunna skivor. Lägg direkt på tallrik. Blanda sallad med olja och vinäger. Lägg ovanpå köttet med kantareller och hjortronsås. Strö på salt och peppar. Toppa med flagad ost och servera med tunnbrödsticks.
]]>
recept Tue, 23 Nov 2010 20:49:41 +0100
Älgrulader med kantareller http://www.receptcentralen.se/fest/algrulader-med-kantareller/ Tänk på att ruladerna alltid ska bräsera så länge så att köttet verkligen blir mört, att köttet får den tid det behöver. Älgruladerna är fyllda med fläsk, gurka, ja goa grejjor. http://www.receptcentralen.se/fest/algrulader-med-kantareller/

Tänk på att ruladerna alltid ska bräsera så länge så att köttet verkligen blir mört, att köttet får den tid det behöver. Älgruladerna är fyllda med fläsk, gurka, ja goa grejjor.

Ingredienser (4 portioner)

  • 8-12 skivor älginnanlår

  • 2 msk dijonsenap

  • 2 rödlökar, skivade

  • 2 saltgurkor, grovstrimlade

  • 8-12 skivor rimmat sidfläsk

  • tandpetare

  • smör till stekning

  • 3 dl viltfond (ej koncentrerad)

  • 1 dl koncentrerad äppeljuice

  • ½ dl ansjovisspad

  • vatten

  • 3 dl vispgrädde

  • ½ tsk krossade enbär

  • salt och peppar
  • Till servering

  • brynta kantareller eller annan svamp

  • syltade tomater

  • svartvinbärsgéle

  • nykokt potatis

Tillagning

  1. Stek löken lätt.
  2. Lägg ut köttet på en skärbräda och platta till det.
  3. Bred på senap. Lägg på lök, gurka och äpple.
  4. Lägg på fläsket och rulla ihop skivorna hårt, fäst med tandpetare. 

  5. Bryn ruladerna runt om i smör i en stekpanna så att köttet får fin färg.
  6. Häll på viltfond, koncentrerad äppeljuice och ansjovisspad.
  7. Häll på vatten så att det täcker köttet.
 Låt bräsera under lock ca 30 minuter, tills älgruladerna känns möra.
  8. Ta upp köttet och ta bort tandpetarna. Håll köttet varmt.
  9. Koka ihop buljongen med grädden. Smaka av med salt, peppar och enbär. Sila såsen och häll den i en panna.
  10. Lägg i älgruladerna och låt dem bli varma.
  11. Servera med tillbehören.
]]>
recept Thu, 18 Nov 2010 20:05:14 +0100
Hjortburgare http://www.receptcentralen.se/fest/hjortburgare/ Leif Mannerström har en dröm om att en gång få öppna en elegant hamburgerrestaurang. Då ska denna vilthamburgare stå överst på menyn. Detta är en elegant och god variant på en av jordens kanske mest populäraste maträtter. Servera gärna utan ketchup. http://www.receptcentralen.se/fest/hjortburgare/

Leif Mannerström har en dröm om att en gång få öppna en elegant hamburgerrestaurang. Då ska denna vilthamburgare stå överst på menyn. Detta är en elegant och god variant på en av jordens kanske mest populäraste maträtter. Servera gärna utan ketchup.

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g hjortfärs
  • 1 msk dijonsenap
  • 8 skivor bacon
  • smör till stekning
  • salt och svartpeppar
  • Pepparrotsmajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk nyriven pepparrot
  • 2 msk chilisås
  • 2 msk bostongurka
  • salt och svartpeppar
  • Övriga tillbehör
  • pommes frites
  • 40 g lagrad cheddarost, skivad
  • 8 skivor lantbröd, rostat
  • 1 huvud isbergssallad, brutet i grova bitar
  • 1 rödlök, skalad och skivad
  • 1 avokado, skivad
  • 1 saltgurka, skivad
  • salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Rör ihop ingredienserna till pepparrotsmajonnäsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Blanda hjortfärs med dijonsenap, salt och svartpeppar. Forma till fyra hamburgare och linda baconskivorna runt om.
  3. Stek eller grilla hjortburgarna i smör i en stekpanna tills de har fått fin färg på båda sidorna, ca 4 minuter på varje sida.
  4. Servera med alla tillbehören.
]]>
recept Wed, 17 Nov 2010 17:00:30 +0100
Revbensspjäll med aprikosglaze http://www.receptcentralen.se/fest/revbensspjall-med-aprikosglaze/ Tycker man om fläsk så kommer man att älska den här rätten! Det är det möraste som finns. Frukten ger sötma. Det söta är det starka värt. Och vildsvin till det - Toppen! http://www.receptcentralen.se/fest/revbensspjall-med-aprikosglaze/

Tycker man om fläsk så kommer man att älska den här rätten! Det är det möraste som finns.

Frukten ger sötma. Det söta är det starka värt. Och vildsvin till det - Toppen!

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 kg tjocka och huggna revben av vildsvin
  • Aprikosglaze
  • 1 msk currypulver
  • 200 g torkade aprikoser
  • 1 röd chilifrukt, strimlad
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vatten
  • Tzatziki
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl skalad och tärnad gurka
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • salt och peppar
  • Till servering
  • bakad potatis

Tillagning

  1. Fräs currypulvret till glazen hastigt i smör i en kastrull utan att det får färg.
  2. Tillsätt aprikoser, chilifrukt, vitt vin och vatten. Låt koka ihop ca 5 minuter.
  3. Mixa glazen slät men med lite småbitar kvar i.
  4. Sätt ugnen på 155 grader.
  5. Lägg revbenen i en långpanna och stick in en stektermometer mitt i köttet.
  6. Krydda dem med salt och peppar.
  7. Bred på aprikosglazen.
  8. Stek revbenen i ugnen i ca 2 timmar eller tills innertemperaturen är 70 grader.
  9. Rör ihop ingredienserna till tzatzikin. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt i väntan på servering.
  10. Servera revbenen med tzatziki och bakad potatis.
]]>
recept Tue, 16 Nov 2010 20:21:24 +0100
Rensteksröra med löjrom http://www.receptcentralen.se/fest/rensteksrora-med-lojrom/ Här ligger hela Norrland öppet! Det här är en suverän förrätt som man gärna kan göra på rester, allt rökt kött går bra: ren, rådjur, hjort... Till den här rätten sitter en Norrlands aquavit som en smäck. http://www.receptcentralen.se/fest/rensteksrora-med-lojrom/

Här ligger hela Norrland öppet! Det här är en suverän förrätt som man gärna kan göra på rester, allt rökt kött går bra: ren, rådjur, hjort...

Till den här rätten sitter en Norrlands aquavit som en smäck.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl färskost
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk nyriven pepparrot
  • 200 g rökt renstek, finstrimlad
  • 1 msk finskuren gräslök
  • 1 msk finhackad rödlök
  • salt och peppar
  • Till garnering
  • 4 msk löjrom
  • 1 tsk finhackad rödlök
  • 1 dl syltade trattkantareller
  • Till servering
  • 4 skivor kavring eller annat mörkt bröd
  • späda salladsblad

Tillagning

  1. Blanda crème fraiche och färskost väl.
  2. Smaksätt med dijonsenap och nyriven pepparrot.
  3. Vänd ner renstek, gräslök och rödlök.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Bred rensteksröran på kavringen.
  6. Garnera med löjrom, finhackad rödlök och de syltade trattkantarellerna.
  7. Servera med en liten sallad.
]]>
recept Tue, 16 Nov 2010 18:16:08 +0100
Helstekt fasan med calvadosgräddsås http://www.receptcentralen.se/fest/helstekt-fasan-med-calvadosgraddsas/ Vem har sagt att fasan är torrt? Det hänger inte på fågeln, det hänger på kocken! Fasanen behöver inte späckas eftersom skinnet är kvar. Fukten behålls i grytan när den puttrar under lock. http://www.receptcentralen.se/fest/helstekt-fasan-med-calvadosgraddsas/

Vem har sagt att fasan är torrt? Det hänger inte på fågeln, det hänger på kocken!

Fasanen behöver inte späckas eftersom skinnet är kvar. Fukten behålls i grytan när den puttrar under lock.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 hel fasan (1,2-1,4 kg)
  • steksnöre
  • smör till stekning
  • 2 dl brynt viltfågelfond (receptet nedan ger 2 liter)
  • 1 rotselleri, skalad och skuren i ca 22 cm stora bitar
  • 2 bakpotatisar, skalade och skurna i ca 22 cm stora bitar
  • 1 purjolök, ansad och skuren i 3 cm stora bitar
  • 4 pärllökar, skalade
  • 2 äpplen, urkärnade och klyftade
  • 2 msk olivolja
  • Calvadosgräddsås
  • 2 dl ljus viltfågelfond (receptet nedan ger 2 liter)
  • 1 msk äppelmos
  • 2 dl vispgrädde
  • 10 cl calvados
  • salt och peppar
  • Brynt viltfågelfond
  • 2 kg skrov av viltfågel, typ fasan, orre eller tiäder
  • 1 gul lök, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 bit rotselleri, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 morot, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 purjolök, ansad, sköljd och skuren i grova bitar
  • 5 torkade enbär
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • Ljus viltfågelfond
  • 2 kg skrov av viltfågel, typ fasan, orre eller tjäder
  • 1 gul lök, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 bit rotselleri, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 morot, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 purjolök, ansad, sköljd och skuren i grova bitar
  • 5 torkade enbär
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 lagerblad
  • 1 tsk timjan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bind upp fasanen med steksnöre.
  3. Stek fasanen runt om i en gjutjärnsgryta.
  4. Häll på viltfågelfond och ställ grytan i ugnen 15-20 minuter beroende på fasanens storlek.
  5. Ös regelbundet med vätska.
  6. Spara stekskyn till såsen.
  7. Lägg rotselleri och potatis i ugnssäker form, ringla över olivolja och rosta i ugnen ca 10 minuter, ta ut dem och tillsätt purjolök och äppelklyftor. Rosta tills allt är mjukt.
  8. Koka upp viltfond, äppelmos och grädde. Koka tills 4 dl återstår och såsen börjar tjockna.
  9. Tillsätt calvados och all stekskyn från grytan.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Garnera med rosmarin.
  12. Brynt viltfågelfond: Sätt ugnen på 175 grader.
  13. Lägg grönsakerna med ragelskrov i två långpannor och sätt in i ugnen.
  14. Har du varmluftsugn så ha varmluften på, byt annars plats på långpannorna ett par gånger.
  15. Bryn tills det har fått färg, ca 45 minuter.
  16. Lägg över allt i en rymlig gryta och häll på vatten så att det täcker.
  17. Lägg i kryddorna och sjud på svag värme 4 timmar.
  18. Skumma regelbundet. Se till att vattnet hela tiden täcker skroven.
  19. Sila och reducera ner till önskad styrka eller så att ca 2 liter vätska återstår.
  20. Fonden går utmärkt att frysa in i t ex små iskubspåsar.

    Ljus viltfågelfond: Skölj fågelskroven noga i kallt vatten.
  21. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull.
  22. Lägg grönsakerna tillsammans med kryddor och de sköljda ragelskroven i det kokande vattnet.
  23. Sjud på svag värme ca 4 timmar, skumma regelbundet. Se till att vattnet hela tiden täcker skroven.
  24. Sila och reducera ner till önskad styrka eller så att ca 2 liter vätska återstår.
  25. Fonden går utmärkt att frysa in i t ex små iskubspåsar.
]]>
recept Mon, 15 Nov 2010 19:52:08 +0100
Viltjärpar med trattkantarellsås http://www.receptcentralen.se/fest/viltjarpar-med-trattkantarellsas/ Det här kan man kalla vilthusmanskost. Det går bra att använda vilken viltfärs som helst. Färsen formas med sked till en fågelform, därav namnet. Det är en härlig rätt som serveras med svamp och gräddsås. Glöm inte att sätt fram lingon och rönnbärsgelé. http://www.receptcentralen.se/fest/viltjarpar-med-trattkantarellsas/

Det här kan man kalla vilthusmanskost. Det går bra att använda vilken viltfärs som helst. Färsen formas med sked till en fågelform, därav namnet. Det är en härlig rätt som serveras med svamp och gräddsås. Glöm inte att sätt fram lingon och rönnbärsgelé.

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g viltfärs, gärna blandfärs från t.ex. viltsvin och hjort
  • 1 gul lök, finhackad
  • ½ dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 litet knippe persilja, finhackad
2 msk viltfond
  • 1 msk Kikkoman soja
  • 100 g katrinplommon, skurna i små tärningar
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • Trattkantarellsås
  • 200 g trattkantareller
  • smör till stekning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl viltfond (ej koncentrerad)
  • viltkrydda
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn löken lätt i smör.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till färsen väl. Salta och peppra. Stek gärna en liten provbulle för att smaka av sältan.
  4. Forma ca 12 järpar med hjälp av en matsked som doppats i vatten. Lägg dem i en smord ugnsfast form.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.
  6. Bryn under tiden kantareller lätt i smör.
  7. Häll i grädde och viltfond och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt lite viltkrydda.
  8. Servera järparna med såsen.
]]>
recept Sat, 13 Nov 2010 12:27:24 +0100
Vildgåsbröst med tillbehör http://www.receptcentralen.se/fest/vildgasbrost-med-tilbehor/ Vildgåsen jagas i augusti till december med lite lokala avvikelser. http://www.receptcentralen.se/fest/vildgasbrost-med-tilbehor/

Vildgåsen jagas i augusti till december med lite lokala avvikelser.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 vildgåsbröst
  • 2 crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 5 dl vatten
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Tillbehör
  • Kokt brysselkål
  • rödkål
  • svartvinbärsgéle
  • kokt potatis

Tillagning

  1. Stek vildgåsbrösten i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
  2. Lägg över i en gryta.
  3. Smula över buljongtärning och tillsätt vattnet.
  4. Låt puttra i ca 2 timmar.
  5. Ta upp vildgåsbrösten och vira in i aluminiumfolie.
  6. Häll grädde och crème fraiche i grytan och koka upp. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
  7. Servera med kokt potatis och resten av tillbehören.
]]>
recept Tue, 2 Nov 2010 10:18:09 +0100
Älgstek http://www.receptcentralen.se/fest/algstek/ Denna mustiga älgryta värmer gott i höstmörkret. Sverige har världens näst största älgbestånd med drygt 300.000 djur. Endast Ryssland har större. Älg jagas efter brunstperioden oftast med början i september och under ungefär 6 veckor. Man börjar tidigare i norra Sverige. http://www.receptcentralen.se/fest/algstek/ Denna mustiga älgryta värmer gott i höstmörkret.

Sverige har världens näst största älgbestånd med drygt 300.000 djur. Endast Ryssland har större. Älg jagas efter brunstperioden oftast med början i september och under ungefär 6 veckor. Man börjar tidigare i norra Sverige.

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 ½ kg älgstek (med ben)
  • 1 stor klick smör
  • 2 morötter
  • 1 stor bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl köttbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk beurre manié (hällften smör och hälften mjöl)
  • 10 enbär
  • färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 2 msk svart vinbärsgelé

Tillagning

  1. Bind upp steken till en jämn form och bryn i smör i stekgryta under 15 minuter. Skär grönsakerna i 2 cm bitar och tillsätt dem och kryddorna mot slutet och låt dem bryna med.
  2. Fyll på med 1 ½ dl buljong och koka in tills vätskan fått en sirapsliknande konsistens. Sänk värmen och rulla köttet i koncentratet.
  3. Tillsätt ytterligare 1 ½ dl av buljongen och koka in.
  4. Upprepa med den sista mängden buljong.
  5. Fyll på med lite vatten och låt steken sakta bräsera smör under lock.
  6. Tag upp steken och låt den vila i folie.
  7. Tillsätt mera vatten i grytan, vispgrädden samt gelén. Koka upp och vispa i beurre manié tills såsen fått rätt konsistens. Smaka av och sila.
  8. Skiva köttet och servera med såsen och tillbehör.
]]>
recept Fri, 24 Sep 2010 09:02:34 +0100
Vildsvinsstek http://www.receptcentralen.se/fest/vildsvinsstek/ Vildsvin är inte nåt som bara är för galliska tecknade seriefigurer som slåss med romare. Nu när vildsvin blivit så vanligt i sydsvenska skogar så ska man passa på och hjälpa till att hålla stammen nere. Detta recept är i sann fransk anda. Allra godast blir det såklart om man har jägarexamen och skjuter ett vildsvin själv. http://www.receptcentralen.se/fest/vildsvinsstek/

Vildsvin är inte nåt som bara är för galliska tecknade seriefigurer som slåss med romare. Nu när vildsvin blivit så vanligt i sydsvenska skogar så ska man passa på och hjälpa till att hålla stammen nere. Detta recept är i sann fransk anda. Allra godast blir det såklart om man har jägarexamen och skjuter ett vildsvin själv.

Ingredienser (8 portioner)

  • 1 ½ kg ben- och svålfri vildsvinsstek
  • salt
  • svartpeppar
  • paprikapulver
  • malen koriander
  • smör
  • 1 morot
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten knippa persilja
  • 2 lagerblad
  • 1 påse ca 60 g valnötskärnor
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vispgrädde
  • vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bind upp steken med hushållssnöre om den inte är nätad.
  3. Krydda köttet väl runtom med salt, peppar, paprikapulver och koriander.
  4. Bryn steken väl runtom i en panna smör.
  5. Lägg den i en stekgryta och sätt i en stektermometer.
  6. Skär moroten i bitar.
  7. Skala och klyfta löken.
  8. Bryn detta och lägg tillsammans med persilja runtom vildsvinssteken.
  9. Smula lagerbladen och hacka valnötskärnorna. Strö det på steken.
  10. Späd med vattnet och smula ner buljongtärningen.
  11. Bräsera steken på svag värme under lock tills termometern visar 70 grader. Ös gärna några gånger under stekningen.
  12. Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter invirat i aluminiumfolie.
  13. Sila skyn ner i en såskastrull och pressa innehållet mot silen.
  14. Tillsätt soja och tomatpuré, späd med grädden och smaka av med salt och peppar.
  15. Koka ihop såsen eller red den med lite vetemjöl utrört i vatten.
  16. Servera vildsvinssteken med såsen, kokt potatis och brysselkål.
]]>
recept Mon, 28 Sep 2009 19:45:23 +0100
Fasan i lergryta http://www.receptcentralen.se/fest/fasan-i-lergryta/ Ett recept med fasan tillagat i en klassisk lergryta. Lergrytan passar extra bra till fågelkött som fasan eftersom grytan minskar risken att det blir torrt. Receptcentralen.se har även ett recept på [a href=*http://www.receptcentralen.se/fest/helstekt-fasan-med-calvadosgraddsas/*]helstekt fasan med calvadosgräddsås[/a] http://www.receptcentralen.se/fest/fasan-i-lergryta/

Ett recept med fasan tillagat i en klassisk lergryta. Lergrytan passar extra bra till fågelkött som fasan eftersom grytan minskar risken att det blir torrt.

Receptcentralen.se har även ett recept på helstekt fasan med calvadosgräddsås

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 fasan
  • saften av ½ citron
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • ½ dl hackade färska örtkryddor (t.ex. timjan och dragon)
  • ½ dl torrt vitt vin
  • Sås
  • 2 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Lägg lergrytan i blöt 2 timmar före användning.
  2. Skölj och torka av fasanen.
  3. Gnid den invändigt med citron, salt och svartpeppar både ut- och invändigt.
  4. Lägg fasanen i lergrytan.
  5. Häll på vinet och strö över örtkryddorna.
  6. Ställ in i kall ugn.
  7. Sätt ugnen på drygt 225 grader och stek i c:a 1 ½ timme.
  8. Ta vara på skyn, späd med grädde och red den till en god sås.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera med kokt ris eller potatis.
]]>
recept Fri, 18 Sep 2009 21:19:49 +0100
Ripa med gräddsås http://www.receptcentralen.se/fest/ripa-med-graddsas/ Ripa är en vild hönsfågel med mört kött som har en kraftig viltsmak. Jaktsäsong på ripa i Sverige är begränsat och variererar från landskap till landskap mellan augusti och mars. http://www.receptcentralen.se/fest/ripa-med-graddsas/ Ripa är en vild hönsfågel med mört kött som har en kraftig viltsmak. Jaktsäsong på ripa i Sverige är begränsat och variererar från landskap till landskap mellan augusti och mars.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg ripa
  • salt
  • svartpeppar
  • Såsen
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 krm timjan
  • 2 dl vispgrädde
  • lite pressad citron
  • 1 tsk konjak
  • Övrigt
  • 12-15 små potatisar

Tillagning

  1. Värm ugnen till 275°.
  2. Ta ur riporna, men spara hjärta och lever.
  3. Krydda fåglarna med lite salt och peppar inuti och bind upp dem till jämna former.
  4. Koka potatisen.
  5. Stek fåglarna på ett galler i långpanna i mitten av ugnen ungefär 20 minuter. Stäng av ugnen.
  6. Skär upp fåglarna i mindre bitar och håll dem varma på uppläggningsfat övertäckt med aluminiumfolie i ugnen.
  7. Bryt skroven i mindre bitar och bryn i lite smör med hjärta och lever i bitar. Tillsätt grädde, lagerblad och timjan. Koka ihop tills såsen fått önskad konsistens. Sila såsen och smaka av med lite citron, salt och peppar och konjak.
]]>
recept Tue, 5 Feb 2008 21:52:20 +0100