Viltjärpar med trattkantarellsås

Det här kan man kalla vilthusmanskost. Det går bra att använda vilken viltfärs som helst. Färsen formas med sked till en fågelform, därav namnet. Det är en härlig rätt som serveras med svamp och gräddsås. Glöm inte att sätt fram lingon och rönnbärsgelé.

Ingredienser (4 portion)

800 g viltfärs, gärna blandfärs från t.ex. viltsvin och hjort
1 gul lök, finhackad
½ dl ströbröd
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1 litet knippe persilja, finhackad
2 msk viltfond
1 msk Kikkoman soja
100 g katrinplommon, skurna i små tärningar
smör till stekning
salt och peppar
Trattkantarellsås
200 g trattkantareller
smör till stekning
3 dl vispgrädde
1 dl viltfond (ej koncentrerad)
viltkrydda
salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Bryn löken lätt i smör.

Blanda ihop alla ingredienser till färsen väl. Salta och peppra. Stek gärna en liten provbulle för att smaka av sältan.

Forma ca 12 järpar med hjälp av en matsked som doppats i vatten. Lägg dem i en smord ugnsfast form.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.

Bryn under tiden kantareller lätt i smör.

Häll i grädde och viltfond och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt lite viltkrydda.

Servera järparna med såsen.

Fler liknande recept