Recept viltjärpar med trattkantarellsås

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Viltjärpar med trattkantarellsåsStjärnrecept

Det här kan man kalla vilthusmanskost. Det går bra att använda vilken viltfärs som helst. Färsen formas med sked till en fågelform, därav namnet. Det är en härlig rätt som serveras med svamp och gräddsås. Glöm inte att sätt fram lingon och rönnbärsgelé.

Receptet är hämtat ur boken Mannerströms viltkokbok (Norstedts). Köp den på Bokus för 232 kr.

Utskriftsvänlig version

Viltjärpar med trattkantarellsås med sökord som mannerström, vildsvin, kantareller, plommon och söndagsmiddag

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g viltfärs, gärna blandfärs från t.ex. viltsvin och hjort
  • 1 gul lök, finhackad
  • ½ dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 litet knippe persilja, finhackad
2 msk viltfond
  • 1 msk Kikkoman soja
  • 100 g katrinplommon, skurna i små tärningar
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • Trattkantarellsås
  • 200 g trattkantareller
  • smör till stekning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl viltfond (ej koncentrerad)
  • viltkrydda
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn löken lätt i smör.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till färsen väl. Salta och peppra. Stek gärna en liten provbulle för att smaka av sältan.
  4. Forma ca 12 järpar med hjälp av en matsked som doppats i vatten. Lägg dem i en smord ugnsfast form.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.
  6. Bryn under tiden kantareller lätt i smör.
  7. Häll i grädde och viltfond och låt koka ihop tills ca 4 dl återstår. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt lite viltkrydda.
  8. Servera järparna med såsen.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Pech-Latt (Frankrike, 93 kr, varunr: 2233)

Kommentera detta Viltjärpar med trattkantarellsås recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013