Kokbok: 277 sorters kakor

Hoppa till innehållet
Recept centralen

277 sorters kakor

Av Jan Hedh /Foto: Ulf Widell (Norstedts)

Jan Hedhs böcker det senaste 10-talet år är troligtvis den mest imponerande vi någonsin kommer att få se på kokboksfronten. Han rör sig från bröd till choklad till glass till desserter och marmelad med en noggrannhet och passion som bara en sann mästare kan. Nu har turen kommit till kakorna.

277 sorters kakor är precis som titeln stipulerar en djupdykning blad världens kakor. Här finns kioskvältare, som biskvier och hallongrottor, som vi alla känner väl, misshandlade klassiker som ambrosiatårta och sorgligt bortglömda konditorijuveler som arrakskrans .

Recepten som Jan Hedh samlat på sig under ett helt yrkesliv på konditorier i Skåne, Schweiz, kryssningsfartyg och andra resor blandas med anekdoter och tips på var i världen man kan smaka det godaste exemplaren av just de kakorna. Jan Hedh passar också på att dela ut kängor till mindre nogräknade konditorier i allmänhet och bageriindustrin i synnerhet.

Detta är inte något för den slarviga novisen utan mer att betrakta som facklitteratur för konditorer och väldigt intresserade bakfantaster. Recepten är detaljerade och en hel del är krångliga, men nästan aldrig onödigt krångliga och alltid med förvaringstips. Den som följer recepten blir rikligt belönade med de bästa kakor man kan bjuda på.

277 sorters kakor är den vitamininjektion som kak-Sverige så väl behöver.

Bland Jan Hedhs tidigare böcker finns Bröd (2004), Sylt & Marmelad (2007), Glasspassion (2008) och Choklad mer av det goda (2008).

Köp boken för 229 kr på Bokus.com

Smakprov från boken

Tabellen visar recept från kokboken 277 sorters kakor
Receptbild Receptdetaljer
Biskvier
Biskvier (makroner) kommer från staden Nancy i Frankrike ...
Bröd och bak
Mjuk pepparkaka
Denna goda mjuka pepparkaka har mycket fuktighet i sig oc...
Bröd och bak
ApelsinringarStjärnrecept
Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en...
Bröd och bak
PistaschbitarStjärnrecept
Denna goda chokladdoppade kaka har en härlig arom av äkta...
Bröd och bak
Japonais (Japaner)Stjärnrecept
Dessa kakor var specialitet på Conditori Lundagård i Lund...
Bröd och bak
AmbrosiakakaStjärnrecept
Få kakor har fått ett så tragiskt öde som ambrosiatårtan,...
Bröd och bak


Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013