Kokbok: Ferry Food

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Ferry Food

Av Björn Ferry & Cathrine Schück Foto: Martin Cederblad (Norstedts)

Björn Ferry var förvisso relativt känd, men kanske mer för att vara en frispråkig utövare av en marginalidrott, än för sina meriter på banan. Men någonting förändrades den där magiska dagen den 16 februari 2010 i Whistler utanför Vancouver, Kanada. Och att ett OS-guld öppnar många dörrar är väl ingen hemlighet, man kan t.ex. få göra sin alldeles egna kokbok om man vill.

Denna möjlighet blir såklart ännu större när han förklarar denna smått otroliga framgång delvis med den kost han hållit på med i hemlighet. Få visste nämligen innan att Björn Ferry inte laddat med pasta och andra långsamma kolhydrater som garanterat de flesta av hans motståndare gjort, precis som elitidrottsmän nästan alltid gör. Björn hade istället laddat med fett och protein och t.o.m. undvikt kolhydrater. Björn hade i hemlighet lagt om sin kost bara lite drygt ett halvår innan OS, han vågade helt enkelt inte berätta eftersom det var ett mycket kontroversiellt beslut, speciellt om man är just elitidrottsman. Första delen av boken handlar också om Björns träning och hans uppladdning inför OS. Det var alltså på denna kost som förutom en bra dagsform både i spåret och på skjutvallen, som gjorde att han orkade hämta upp placering på placering i den jaktstart (han startade som nia och dessutom schabblade funktionären som skulle släppa iväg honom) och som han tillslut vann överlägset (16 sekunder). Detta ledde till att han blev folkkär över en natt och sedermera till kokboken, Ferry Food.

Ferry Food innehåller 52 recept som Cathrine Schück arbetat fram utifrån Björns preferenser, således mycket norrländska ingredienser och ganska snabblagat. Recepten är enkelt utformade och bilderna snygga. Det enda man kan klaga på är att den som vill följa LCHF på ett absolut strikt sätt ska nog ändra lite på recepten eller se sig om en annan bok. Strösocker och berg av bär är nämligen inte tillåtet egentligen, speciellt inte för nybörjaren. Dock blir man frestad att testa det mesta eftersom det både låter gott och ser gott ut. Det vi har provlagat var dessutom gott.

LCHF-dieten är mycket omstridd. Inte att den funkar som bantningskur, för det finns det massor av exempel på, men att den skulle vara bra i längden är fortfarande något som de flesta mer eller mindre välutbildade kostvetare tvistar om. Vissa hävdar att den kan förhindra diabetes och bota cancer, medan andra säger att man får kronisk huvudvärk och ett blodomlopp som till 99% består av smör. Mycket forskning återstår.

Köp boken för 159 kr på Bokus.com

Smakprov från boken

Tabellen visar recept från kokboken Ferry Food
Receptbild Receptdetaljer
Björns tårtaStjärnrecept
Inspirationen till denna LCHF-tårta kommer från Margareta...
Bröd och bak
BiffräsStjärnrecept
I familjen Ferrys frys ligger de många paketen med fryst ...
Nyttigt
TacoomelettStjärnrecept
Detta blir lite som en tacopaj, men med en omelettbotten ...
Snabbt och enkelt
LaxlådaStjärnrecept
Björn Ferrys laxlåda som han föll pladask för eftersom de...
Nyttigt
VästerbottenchipsStjärnrecept
Gott och lättlagat tilltugg med rökt lax, löjrom och crèm...
Fest
RenskavspyttStjärnrecept
Renskav är en fin råvara som är lite styvmoderligt behand...
Snabbt och enkelt
Lättlagad kycklinggrytaStjärnrecept
Har man som familjen Ferry mycket bär i frysen är det jät...
Nyttigt
Tjälknöl med krämig zucchinisalladStjärnrecept
Tjälknöl är ett perfekt sätt att laga fruset kött på. Sät...
Fest


Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013