Kokbok: Mannerströms viltkokbok

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Mannerströms viltkokbok

Av Leif Mannerström /Foto: Tomas Yeh och Lisa Nestorson (Norstedts)

I en alltmer föränderlig och trendfixerad kulinarisk värld så känns det helt rätt med en lätt barsk man i sina bästa år som dödar och tillagar sin mat själv. Mat från grunden helt enkelt utan några onödiga konstigheter, bara ett absolut gehör för vad smaklökarna vill ha. Vi pratar såklart om Leif Mannerström.

Det är lite jobbigt, för detta är andra boken i Leif Mannerströms numera digra samling av temakokböcker som vi missat när den kom ut. Men nu tar vi igen den skadan.

Han börjar dock med en chockerande bekännelse; även om det absolut inte ser ut så på omslaget så är Leif Mannerström en relativt nybliven jägare, men det tar han såklart igen med att vara en desto mer erfaren kock.

Boken innehåller recept med ripa, vildand, duva, fasan, orre, tjäder, järpe, vildkanin, hare, vildsvin, rådjur, hjort, ren eller älg tillreds alla på bästa sätt. Av antalet recept kan man skönja att rådjur, vildsvin och älg Mannerströms egna personliga favoriter, medan ripa, duva och framförallt djärve och orre har endast ett eller två recept, men de är dock säkert det optimala sättet att tillaga just dessa fåglar.

Recepten har som vanligt sin grund i Mannerströms högt älskade husmanskost, både svensk och fransk såklart. Utöver synnerligen vällagade vilträtter, får man recept på flera olika fonder, såser, potatisvarianter och andra tillbehör som passar att göra på eller till viltkött.

Ska man fatta sig kort så får även personer, som tidigare haft svårt för att inte haft en tanke på att ta jaktlicens, en vilja gå ut i skogen och skjuta första bästa ätbara djur som det är jaktsäsong på och gå hem och laga till.

Mannerströms viltkokbok är ett måste för alla jägare som själva lagar till sitt kött och för alla oss andra som bara tänker laga och äta det.

Leif Mannerström är en av Sveriges mest erfarna och prisbelönat kockar. Andra kokböcker av Leif Mannerström inkluderar bland annat Husmanskonst, Mannerströms skaldjur och Mannerströms julkokbok. Till vardags är han krögare och innehavare av en fransk stjärna på restaurang Sjömagasinet i Göteborg.

Köp boken för 232 kr på Bokus.com

Smakprov från boken

Tabellen visar recept från kokboken Mannerströms viltkokbok
Receptbild Receptdetaljer
Viltjärpar med trattkantarellsåsStjärnrecept
Det här kan man kalla vilthusmanskost. Det går bra att an...
Fest
Helstekt fasan med calvadosgräddsåsStjärnrecept
Vem har sagt att fasan är torrt? Det hänger inte på fågel...
Fest
Rensteksröra med löjromStjärnrecept
Här ligger hela Norrland öppet! Det här är en suverän för...
Fest
Revbensspjäll med aprikosglazeStjärnrecept
Tycker man om fläsk så kommer man att älska den här rätte...
Fest
HjortburgareStjärnrecept
Leif Mannerström har en dröm om att en gång få öppna en e...
Fest
Älgrulader med kantarellerStjärnrecept
Tänk på att ruladerna alltid ska bräsera så länge så att ...
Fest


Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013