Kokbok: Paul grillar

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Paul grillar

Av Paul Svensson Foto: Jakob Fridholm (Norstedts)

Att grillning är själva urmetoden för tillagning av mat för människor slår Paul Svensson fast redan i inledningen av boken. Men även om Paul tar grillning smakmässigt ett par steg längre än stenåldersmänniskan så har han en sak gemensamt med våra förfäder, han grillar nästan allt och han gör det året runt.

När stjärnkockar gör kokböcker om svennebananfavoriter som grillning kan det lätt bli konstlat, men det känns verkligen att Paul gillar att grilla och har ägnat en ansenlig tid att utveckla sin teknik inom denna rustika matlagningsgenre. I början går han igenom grilltyper, teknik och redskap på ett föredömligt enkelt och lättförståeligt sätt. Därefter följer hans tips på hur man ska förhålla sig till olika råvaror. Sen börjar det bästa, det 70-talet välskrivna recept på grönsaker, kött, fisk, skaldjur, såser, röror, kryddblandningar och marinader. Det mest överraskande, och allra mest spännade att testa själv, är att Paul använder grillen så frekvent till bakning. Han gör pajer, pitabröd, focaccia, ja t.om. muffins på sin grill.

Denna kokbok är precis den inspirationskälla vi vanliga hemmagrillare behöver för att ta oss igenom grillsäsongen när nyhetens behag lagt sig efter de första vårgrillningarna. Själv tänker vi testa bland annat BBQ-rökt kyckling med fransk dragon och olivolja lite senare i vår, sommarbären i sommar och lammkotletterna med kardemumma, anis och mynta i höst. Den saltbakade hjortsteken är också festande att testa när nu den säsongen är.

Bilderna är tagna av Jacob Fridholm och de känns fräscha, aptitretande och ärligt dokumentära.

Skåningen Paul Svensson har jobbat på flera restauranger, Bon Lloc och F12, som de flesta kockar bara drömmer om att få gå in i köket på. Han har blivit årets kock och kommit på en hedrande 5 plats i kock-VM. Han har även hunnit med att styra upp deprimerade mattanter i tv. Detta är hans första kokbok. Just nu är han i full färd med att planera sin alldeles egna restaurang, Paul.

Köp boken för 188 kr på Bokus.com

Smakprov från boken

Tabellen visar recept från kokboken Paul grillar
Receptbild Receptdetaljer
BBQ-rökt kyckling med fransk dragon och olivoljaStjärnrecept
Vissa drar sig för att helgrilla kyckling, men det är båd...
Fest
Grillad smulpaj med sommarbärStjärnrecept
Portionspajer att ta med på picknick - jag kom på ett fan...
Bröd och bak
Lammfärskebab med spiskummin, lime och persiljaStjärnrecept
Lammfärs har en stark och egen smak som står sig bra även...
Snabbt och enkelt
Purjolök med honung, getost och lavendelStjärnrecept
Tillbehör till grillning skapat av Paul Svensson. Enligt ...
Nyttigt
Vit sparris i smörpapper med scahlottenlök och dragonStjärnrecept
Ett grilltillbehör signerat Paul Svensson....
Nyttigt
Makrill sotad med curry och senapsdressing
Fråga fiskhandlaren och be honom svara ärligt på frågan o...
Snabbt och enkelt
Bönor i senap och timjanStjärnrecept
Med en god bönsallad som kan ersätta potatisen om man så ...
Nyttigt


Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013