Kokbok: Pluras Spanska Kokbok

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Pluras Spanska Kokbok

Av Plura Jonsson /Foto: Pepe Nilsson mfl (Norstedts)

Efter succén med Pluras Kokbok för några år sedan är Eldkvarnsångaren tillbaka med en ny kokbok. Och om det var Frankrike, Västkusten och husmanskost som inspirerade den gången, så har han nu siktat in sig på det spanska köket, som han har en nästan 25-årig kärlekshistoria med.

Per "Plura" Jonsson har seglat upp som en av svenska folkets favoritkockar de senaste åren, lite oväntat för vissa kanske, men kärleken till mat har han med sig med modersmjölken, nästan bokstavligen, mamma Magda var nämligen kallskänka och hon födde upp sina tre barn på hederlig svensk husmanskost.

Att Plura anser att recept är inte till för att följas slaviskt, det är välkänt, och alla är inte inte ens speciellt mycket spanska, men vad gör det när man får lust att laga de flesta. Plura har dessutom det sympatiska draget, precis som Carl Butler hade på sin tid, att han försvenskar sina recept där det är nödvändigt av praktiska skäl, som att råvarorna är svåra eller rent av omöjliga att få tag på. Mesta möjliga smak med mista möjliga krångel skulle man kunna sammanfatta det.

En bonus med boken är de berättande texterna som inte är recept. Sällan har dessa varit så välskrivna och underhållande i en svensk kokbok.

Formgivningen är mustig och snygg, även om den ibland nästan tar överhanden, på läsbarhetens bekostnad. Matbilderna är tagna av Pepe Nilsson och de är som vanligt trevligt chosefria, med maten i fokus.

Det enda man kan klaga på egentligen är korrekturläsningen, men att ingredienser nämns först i beskrivningen gör ju bara att man får lite möjligheter att labba själv med kvantiterna.

Köp boken för 199 kr på Bokus.com

Smakprov från boken

Tabellen visar recept från kokboken Pluras Spanska Kokbok
Receptbild Receptdetaljer
Pluras paellaStjärnrecept
En paella kan innehålla det mesta, man kan göra den på en...
Fest
Moriska spettStjärnrecept
Ännu en rätt som Plura stötte på i Soller. Servera den so...
Fest
Chuleton med padrones och hackad salladStjärnrecept
Grillad entrecote på benet med padrones, hackad sallad oc...
Fest
Omelett med tryffelStjärnrecept
Tryffel är väl inte vardagsmat precis, men det händer ju ...
Snabbt och enkelt


Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013