Kokbok: Rosendals Trädgård-Ett år med trädgård och mat

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Rosendals Trädgård-Ett år med trädgård och mat

Av Malou von Sivers /Foto: Lena Koller (Norstedts)

Välkända TV4-profilen Malou von Sivers har, tillsammans med fotografen Lena Koller, dokumenterat Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm under ett års tid. Deras arbete har resulterat i en fullmatad kokbok.

Men Rosendal har inte alltid varit den prunkande trädgårdsoas för stadströtta stockholmare som den är idag. Faktum är att trädgården återuppstod i full glans så sent som på 1980-talet. Men dess historia började redan i början på 1800-talet när en viss Jean Baptiste Bernadotte, sedermera kung Karl XIV Johan, köpte området. Numera bedrivs det olika verksamheter med huvudfokus på trädgårdsodling, matlagning och utbildning.

I boken får vi följa arbetet och de människor som jobbar på Rosendals Trädgård månad för månad och det ges även handfasta förslag på vad vi ska ägna oss åt i vår egen trädgårdstäppa. Varje månads kapitel avslutas med recept som är lämpliga att göra. Även om resten av världen börjar förstå att säsongsanpassad matlagning är rätt väg att gå så ger det såklart extra trovärdighet till Rosendals Trädgård att man där alltid har följt årstiderna. Recepten spänner över ett brett spektrum. Främst är det såklart mat, bröd och kakor, men det finns även recept på hur man gör sitt eget ekologiska hemmaspa.

Ska man klaga på något så är det att bilderna ibland känns lite väl färgmättade. Det passar på höst- och julbilderna, men inte på vår- och sommar dito.

Kort sagt är "Rosendals Trädgård - ett år med trädgård och mat" en av årets mest genomarbetade kokböcker och en perfekt present till den mat- och trädgårdsintresserade.

Köp boken för 226 kr på Bokus.com

Smakprov från boken

Tabellen visar recept från kokboken Rosendals Trädgård-Ett år med trädgård och mat
Receptbild Receptdetaljer
Rosendals morotskakaStjärnrecept
Morotskakan är en favorit som hängt med så länge att inge...
Bröd och bak
Lax i papperStjärnrecept
Recept på enkel lax i ugn som skapats på Rosendals Trädgå...
Nyttigt
SaffranspäronStjärnrecept
Inläggningar av frukt är ett bra sätt att förädla och för...
Fest
Pumpa med broccoli och kantarellStjärnrecept
Svenska kokböcker svämmar inte direkt över av recept med ...
Nyttigt
WaldorfStjärnrecept
Rosendals Trädgårds variant på den klassiska salladen Wal...
Nyttigt


Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013