Kokbok: Tårtor

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Tårtor

Av Jan Hedh /Foto: Charlotte Gawell (Norstedts)

Att göra en 237 sidors bok om tårtor i de färdiga sockerkaksbottnarnas förlovade land kan tyckas djärvt. Men när Jan Hedh, allas vår favoritsockerbagare, nu väl har gjort detta så känns det såklart självklart. Och precis som alla hans tidigare kokböcker är Tårtor en lyckad mix av facklitteratur för riktiga eller blivande konditorer och inspirerande blädderbok för den ambitiösa hemmabagaren.

Jan Hedh har klämt in en och annan tårta i sin imponerade rad av utgivna kokböcker, men denna gång är det 100% tårtor som gäller. Eller närmare bestämt ett 60-tal olika tårtor plus variationer. Den som inte hittar minst en tårta i den här boken som passar just det tillfälle som ska firas, är antagligen inte sugen på tårta.Tårtor innehåller allt från klassiker som schwarzwaldtårta, sachertårta till glömda skapelser som diplomattårta och Rubinsteintårta.

Boken inleds med tårtans historia och sen följer ett detaljerat kapitel om grundrecept, bland annat de olika anslag (fackspråk för tårtbotten), andra degar, pastor, krämer, geléer, syltsorter, mousser, karameller och inte minst dekorer som alla är viktiga att få till på rätt sätt för att göra en perfekt tårta.

Recepten är dessutom betydligt mer pedagogiska än de brukar vara i kokböcker på den här nivån. De är dock sällan enkla eller ens det minsta förenklade, men följer man dem slaviskt så lyckas man troligtvis men sin tårta även om man inte gjort så många tidigare. Men för att lyckas bör man se till att ha tillgång till de bästa av ingredienser och framförallt ha gott om tid avsatt för baket.

Jan Hedh kan sina tårtor och tar dem till en helt egen nivå. Det blir ibland nördigt, men på ett bra sätt. Flera av tårtorna i boken kommer antagligen bara ett fåtal kokboksköpare våga ge sig på, men man kan nästan garantera att de kommer att bli nöjda, utom möjligtvis om de skulle försöka göra den engelska bröllopstårtan. Men detta ska inte avskräcka, för boken rymmer även folkliga kaffekoppsvältare som marängsvisstårta och prinsesstårta.

Jan Hedh har tidigare gett ut några det senaste årtiondets bästa kokböcker på svenska, bland annat Chokladpassion (2002), Bröd (2004), Glasspassion (2008) och 277 sorters kakor (2010).

Köp boken för 229 kr på Bokus.com

Smakprov från boken

Tabellen visar recept från kokboken Tårtor
Receptbild Receptdetaljer


Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013