Biffsallad med lök och koriander

Goi bo – biffsallad med lök och koriander – är en vietnamesisk rätt som ska serveras ljummen. Perfekt smalmat för den som är ute efter det, salladen innehåller ingen olja och inget onödigt fett. Med massor av grönsaker, örter, biffkött och jordnötskross i en läcker och vacker kombination.

Ingredienser (4 portion)

Sallad
400 g biffkött (av innanlår eller motsvarande)
2 gula lökar, gärna färska, eller ett knippe av salladslök
3 dl tunt skivad eller strimlad rättika
3 dl tunt skivad eller strimlad rotselleri
3 dl tunt skivad eller strimlad morot
1 dl färska asiatiska basilikablad
1 dl färska korianderblad
4-6 msk krossade, rostade osaltade jordnötter
1-2 msk fisksås
Dressing
5 msk risvinäger
5 msk vatten
3 msk socker
Buljong
2 dl oxbuljong
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor, hackade
2 lagerblad
några kvistar persilja och timjan

Tillagning

Lägg grönsakerna i en skål (glas eller porslin). Blanda dressingen och häll över. Låt stå i kylen någon timme.

Lägg sedan upp grönsakerna och basilika- och korianderbladen på serveringstallrikar.

Blanda ingredienserna till köttbuljongen i en gryta och låt sjuda några minuter.

Skiva köttet tunt och sänk ner det i den heta buljongen, men bara några sekunder. Det ska inte bli genomkokt utan fortfarande vara lite rosa. Ta upp med hålslev och fördela över salladstallrikarna.

Blanda allt försiktigt, strö över de rostade jordnötterna och kanske lite fisksås och servera.

Fler liknande recept