Recept bun bo - wokad biff med nudlar

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Bun Bo - wokad biff med nudlarStjärnrecept

En liten bit ner på en smal tvärgata från Hang Gai står en ung pojke och strimlar halvfryst, rått biffkött med en kraftfull kniv. Det är eftermiddag, gatan är nästan lugn. Trottoaren är tom, men om en timme ska den vara restaurang igen. Endast en rätt står på menyn, bun bo - wokad biff med nudlar och grönsaker. En Hanoiklassiker.

Receptet är hämtat ur boken Kök i Hanoi (Prisma). Köp den på Bokus för 175 kr.

Utskriftsvänlig version

Bun Bo - wokad biff med nudlar med sökord som wok, vietnam, biff, jordnötter och koriander

Ingredienser (4 portioner)

  • 400 g biffkött av hög kvalitet i mycket tunna skivor
  • 1 liten rättika/daikonrädisa
  • 2 morötter
  • 2 ½ dl risvinäger
  • 5 msk råsocker
  • ½ pkt (200 g) risnudlar av den runda, lite tjockare varianten
  • 1 pak choi eller ½ huvud
  • salladskål, fint strimlat
  • 2 dl böngroddar
  • färsk asiatisk basilika, mynta och koriander
  • färsk mynta
  • färsk koriander
  • färsk citronmeliss (kan uteslutas)
  • jordnötter (osaltade)
  • friterad lök (kan uteslutas)
  • röd, asiatisk chilisås
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • Marinad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 citrongrässtjälkar, (den tjocka nederdelen) finhackade
  • 2 msk fisksås
  • ½ tsk svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rättika och morötter i tunna strimlor och låt dem marinera någon timme i risvinäger och lite råsocker. Eller använd färdigmarinerade grönsaker om du redan har i kylen.
  2. Förväll nudlarna enligt anvisningarna och fördela dem i serveringsskålar.
  3. Lägg upp alla andra ingredienser i små skålar, allt ska vara förberett när köttet wokas.
  4. Skiva köttet tunt (resultatet blir allra bäst om det skärs upp halvfryst). Blanda allt till marinaden i en skål och rör ner köttet. Låt marinera i cirka 1 timme.
  5. Stek köttet snabbt i olja i mycket het wok. Häll över ett par matskedar fisksås när köttet har börjat brynas ordentligt. Ta upp köttet och fördela det över skålarna med risnudlar.
  6. Hetta upp morötter och rättika snabbt i woken och vänd ner dem i serveringsskålarna.
  7. Rör ner salladskål eller pak choi och färska böngroddar med 3-4 hela blad av vardera basilika, mynta, koriander och eventuellt citronmeliss. Strö över grovhackade jordnötter och eventuellt lite friterad lök.
  8. Servera med osötad, lagom stark, röd chilisås och lite extra risvinäger om du gillar det sötsura.

Kommentera detta Bun Bo - wokad biff med nudlar recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013