Daal

Indisk vegetarisk linssoppa med massor av smak och vitaminer.

Ingredienser (4 portion)

1 gul lök
75 g smör
5 vitlöksklyftor
1 morot
2 tsk hel spiskummin
2 tsk senapsfrön
1 msk gurkmeja
250 g torkade röda linser
1 burk kokosmjölk
3 dl vatten
1 cm tunnt skivad färsk ingefära
1 burk passerade tomater
vitpeppar
färsk koriander
2 lime

Tillagning

Finhacka löken och stek den i hälften av smöret i en gryta.

Skiva vitlöken. Skala och riv moroten. Lägg i moroten, hälften av vitlöken och spiskummin och senapsfrön. Stek i 5 minuter. Rör i gurkmejan och fräs ett par minuter till.

Lägg i linser, kokosmjölk, vatten, färsk ingefära, passerade tomater och peppar.

Koka upp och låt puttra utan lock i 30–40 minuter tills vätskan kokat in och linserna är mjuka. Ta bort grytan från värmen.

Smält resten av smöret i en liten panna och stek de resterande vitlöksskivorna tills de har fått lite färg. Häll dem över linserna och rör om.

Salta och pressa över lime. Strö över hackad koriander.

Fler liknande recept