Nyttiga recept på fisk http://www.receptcentralen.se/nyttigt/fisk/ Nyttiga recept på fisk. Recept från Receptcentralen.se Fri, 19 Jul 2019 11:56:35 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Sallad niçoise http://www.receptcentralen.se/nyttigt/sallad-nicoise/ Matiga sallader kan man inte få för många av. Inte när det är sommar och varm i alla fall. En av de mest berömda är Rivierans sallad nummer ett: Sallad Niçoise. Problemet, om man är matnörd i alla fall, är att receptet till Sallad Niçoise varierar kanske mest av alla berömda maträtter. Tonfisk, ägg och grönsaker verkar vara de enda konstanterna. Tonfisken ska vara på burk, men det går såklart bra att steka upp hel tonfisk om man känner för det. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/sallad-nicoise/

Matiga sallader kan man inte få för många av. Inte när det är sommar och varm i alla fall. En av de mest berömda är Rivierans sallad nummer ett: Sallad Niçoise. Problemet, om man är matnörd i alla fall, är att receptet till Sallad Niçoise varierar kanske mest av alla berömda maträtter. Tonfisk, ägg och grönsaker verkar vara de enda konstanterna. Tonfisken ska vara på burk, men det går såklart bra att steka upp hel tonfisk om man känner för det.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 burkar tonfisk
  • 1 burk sardeller
  • 25 svarta oliver
  • 1 gurka
  • blandad sallad
  • 1 röd lök
  • 4 tomater
  • 200 g haricots verts
  • 4 potatisar
  • 4 ägg
  • 1 citron
  • olivolja
  • dijonsenap

Tillagning

  1. Koka, skala och halvera äggen.
  2. Koka haricots versen och potatisen.
  3. Skiva gurkan, tomaterna, potatisen och löken. Halvera äggen.
  4. Lägg upp allt på tallrikar eller ett enda stort fat.
  5. Pressa citronen och blanda med olivolja och lite dijonsenap och servera till.
]]>
recept Tue, 2 Aug 2011 16:07:08 +0100
Ugnsbakad lax på vindoftande grönsaksbädd http://www.receptcentralen.se/nyttigt/ugnsbakad-lax-pa-vindoftande-gronsaksbadd/ En lättlagad spansk inspiration som förgyller sommardagarna. Jag tar ofta med mig den ner till stranden och äter den lufttempererad, vilket blir ett skönt sätt att tillbringa dagen på. /Hannu Sarenström http://www.receptcentralen.se/nyttigt/ugnsbakad-lax-pa-vindoftande-gronsaksbadd/

En lättlagad spansk inspiration som förgyller sommardagarna. Jag tar ofta med mig den ner till stranden och äter den lufttempererad, vilket blir ett skönt sätt att tillbringa dagen på. /Hannu Sarenström

Ingredienser (4 portioner)

  • ca 800 g lax, utan skinn och ben
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • några droppar olja
  • Vinkokta grönsaker
  • en liten skvätt olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 fänkålsstånd, finstrimlat, spara bladvipporna att strö över
  • 1 morot, finskuren
  • 1 gul paprika, strimlad
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1/2 grön chili, urkärnad och finskuren
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vitt vin
  • saften av 1 citron
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • en handfull cocktailtomater, halverade

Tillagning

  1. Skär laxen i mindre bitar, men är det så att du har en hel vacker bit serverar du den självklart hel. Och då skulle jag tillaga den på en grillpanna och få de vackra grillränderna som mönster, ja, ja.
  2. Olja ett ugnsfat och lägg i laxbitarna, salta och peppra och värm ugnen till 200 grader, men vänta med att ställa in laxen tills du har fixat med grönsakerna. Det går fort med fisken och det kan behövas lite pilltid med grönsakerna.
  3. Förbered samtliga grönsaker. Värm lite olivolja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, fänkål och morot och låt fräsa under omrörning några minuter. Tillsätt paprika, chili och lagerblad. Slå på vinet och koka upp, låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar samt citronsaften.
  4. Ställ in laxen i ugnen och baka den ca 10 minuter. Arrangera de vinkokta grönsakerna och tomaterna på ett fat och garnera med laxbitarna och fänkålsvippor. Servera med citron och rosévin.
]]>
recept Wed, 1 Jun 2011 06:09:36 +0100
Laxlåda http://www.receptcentralen.se/nyttigt/laxlada/ Björn Ferrys laxlåda som han föll pladask för eftersom den är urenkel och vansinnigt god. Laxlådan kan förändras i det oändliga. Byt ostsort, byt grönsaker eller byt ut laxen mot bacon eller skinka. Allt blir lika gott! http://www.receptcentralen.se/nyttigt/laxlada/

Björn Ferrys laxlåda som han föll pladask för eftersom den är urenkel och vansinnigt god.

Laxlådan kan förändras i det oändliga. Byt ostsort, byt grönsaker eller byt ut laxen mot bacon eller skinka. Allt blir lika gott!

Ingredienser (4 portioner)

  • 200 g rökt lax i skivor eller bit
  • 500-600 g fryst grönsaksblandning
  • 4 ägg
  • 1 dl riven ost (gärna västerbotten)
  • 3 dl vispgrädde
  • smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en avlång, ugnsfast form med smör.
  3. Vispa ihop ägg, ost och grädde.
  4. Fördela laxen, skuren i små bitar, och grönsaksblandningen (det går bra att ta den direkt ur frysen) i formen.
  5. Slå på äggvispet och grädda i 20 minuter.
]]>
recept Thu, 20 Jan 2011 17:52:20 +0100
Laxfilé i ugn med ädelostsås http://www.receptcentralen.se/nyttigt/laxfile-i-ugn-med-adelostsas/ Snabblagad och mycket god laxfilé i ugn med en läcker sås. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/laxfile-i-ugn-med-adelostsas/

Snabblagad och mycket god laxfilé i ugn med en läcker sås.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600-700 g hel laxfilé
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Sås
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 2 dl crème fraiche
  • 50 g kvibille gräddädel
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 2 msk kallt vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • Tillbehör
  • nykokt broccoli
  • halverade småtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ungssäker form med smör och lägg i laxfilén. Salta och peppra.
  3. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter tills genomstekt.
  4. Hacka chilin grovt med eller utan kärnor beroende på önskad smakstyrka.
  5. Mixa chili, crème fraiche, gräddädel, fiskfond och vatten med en stavmixer. Pressa i vitlöken.
  6. Koka broccolin.
  7. Värm såsen och smaka ev. av med lite salt och peppar.
  8. Servera laxen med sås och grönsaker.
]]>
recept Sat, 15 Jan 2011 08:13:56 +0100
japansk laxfilé i ugn http://www.receptcentralen.se/nyttigt/japansk-laxfile-i-ugn/ Härlig laxfilé i ugn med sushi-smaker. Är man extra förtjust i wasabi kan man tom ta lite mer än det största mängden. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/japansk-laxfile-i-ugn/ Härlig laxfilé i ugn med sushi-smaker. Är man extra förtjust i wasabi kan man tom ta lite mer än det största mängden.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 bitar laxfilé
  • ½ msk sesamolja
  • salt
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2-4 msk wasabi
  • sesamfrön
  • Till servering
  • 4 portioner kokt ris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Olja in en form ca 25x10 cm med sesamoljan.
  3. Salta laxfiléerna och lägg ner dem i formen
  4. Blanda wasabikrämen med matlagningsgrädden och häll smeten över laxfiléerna i formen.
  5. Strö över sesamfrön.
  6. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
  7. Servera med ris.
]]>
recept Mon, 3 Jan 2011 19:59:48 +0100
Knaperstekt sej med bondbönor i tryffel, rödbetsfondant och ängssyra http://www.receptcentralen.se/nyttigt/knaperstekt-sej-med-bondbonor-i-tryffel-rodbetsfondant-och-angssyra/ Sej tillhör torskfamiljen och är en av de få fiskar man fortfarande kan äta med gott samvete. Köp inte sej som kommer från Island eller Färöarna, där trycket är för hårt, och tänk på att filéerna ska vara längre än 30 cm, annars har fiskarna inte haft tid att fortplanta sig. Sejen är lite gråare i köttet än torsken och köttet är fast. När man rimmar den i saltlag före tillagningen får man en mer jämn sälta i fisken plus att den drar ihop sig lite, vilket gör att den håller sig saftigare när den är färdigstek. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/knaperstekt-sej-med-bondbonor-i-tryffel-rodbetsfondant-och-angssyra/

Sej tillhör torskfamiljen och är en av de få fiskar man fortfarande kan äta med gott samvete. Köp inte sej som kommer från Island eller Färöarna, där trycket är för hårt, och tänk på att filéerna ska vara längre än 30 cm, annars har fiskarna inte haft tid att fortplanta sig. Sejen är lite gråare i köttet än torsken och köttet är fast. När man rimmar den i saltlag före tillagningen får man en mer jämn sälta i fisken plus att den drar ihop sig lite, vilket gör att den håller sig saftigare när den är färdigstek.

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g sejrygg med fjällat skinn
  • 1 liter vatten
  • 100 g salt
  • 1 msk skirat smör
  • Bondbönor i tryffel
  • 4 dl grädde
  • 1 schalottenlök
  • 500 g bondbönor, färska ospritade eller 150 g spritade
  • 1 msk smör
  • 20 g gotländsk tryffel, alternativt italiensk eller fransk
  • salt och vitpeppar från kvarn
  • Rödbetsfondant
  • 2 stora långa rödbetor av typen Forono, det också bra med jätterödbetor
  • 400 g smör
  • vatten
  • 2 tsk salt
  • Ängssyra
  • 200 g ängssyra, alternativt spenat och 2 msk citronsaft
  • 1 dl fiskfond med kraftig smak

Tillagning

  1. Skär sejen i 4 bitar. Blanda vatten och salt tills saltet har löst upp sig. Lägg i fisken och låt rimma i 30 minuter. Ta upp och spola. Torka av med papper.
  2. Värm en panna på stark värme. Lägg i smör och fisken med skinnsidan ner. Sänk värmen till medelstark. Låt fisken steka tills den blir gyllenbrun i skinnkanten mot pannan. Lossa fisken försiktigt med en stekspade och titta om hela skinnet har blivit gyllenbrunt. Vänd i så fall på den och stek i 10 sekunder. Lyft upp och lägg den på en liten plåt.
  3. Koka ner grädden på medelvärme under sporadisk omrörning. Den ska reduceras till ca 2 dl. Ställ den åt sidan. Grädden kan sedan inte kylas ner, då spricker den vid uppvärmning.
  4. Rensa bondbönorna från sina skal. Det ljusgröna skalet ska också bort. Skala och hacka schalottenlöken fint. Värm en panna på medelstark värme och lägg i smöret. Sautera bönorna och löken mjuka i max 2 minuter, salta och peppra och lägg sedan upp på papper.
  5. Skiva tryffeln i ca 1 mm tunna skivor på en mandolin eller med en vass kniv och stadig hand. Ta hälften, de finaste skivorna, och vira in i lite hushållspapper. Strimla resten och vira också in i lite hushållspapper. Lägg i kyl.
  6. Sätt ugnen på 180 grader. Skala rödbetorna. Skär fyra stubbar av rödbetorna. Lägg i en ugnssäker form som är minst 7-8 cm hög. Smält smöret i en kastrull och häll över betorna. Fyll på med vatten och salt så det täcker. Riv ett smörpapper och lägg på ytan som lock. Baka i ugnen i ca 45 minuter eller känn med en sticka att de är mjuka rakt igenom. Låt dem ligga i spadet till servering.
  7. Koka upp fonden. Lägg ängssyran i kannmixern. Slå på fonden och mixa i 1 minut på högsta hastighet. Häll upp i en kastrull. Smaksätt med salt och peppar. Om ängssyran ska användas dagen efter, kyl ner
    den fort i kylen så att den gröna färgen bibehålls.
  8. Sätt ugnen på 180 grader. Värm tallrikarna. Värm fisken i ugnen ca 6 minuter. Innertemperaturen ska vara 42 grader när den är färdig. Koka upp grädden och lägg i bondbönorna och den strimlade tryffeln. Ta bort från värmen och rör om ordentligt. Salta och peppra med vitpeppar från kvarn. Lyft upp fondanterna och lägg dem på papper för att rinna av. Lägg upp på tallriken. Lägg bondbönorna i tryffeln på tallriken och strö de fina skivorna ovanpå. Lägg upp fisken. Koka upp ängssyran, smaksätt med salt och portionera ut den på tallrikarna.
]]>
recept Tue, 23 Nov 2010 21:08:34 +0100
Grillad zucchini med rosmarin och sej http://www.receptcentralen.se/nyttigt/grillad-zucchini-med-rosmarin-och-sej/ Den lite torra zucchinin blir saftig av grillning. Det är klart att det går att göra i en stekpanna också. Den behöver smak. Så fyllningen mellan är viktig och ska vara riklig. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/grillad-zucchini-med-rosmarin-och-sej/

Den lite torra zucchinin blir saftig av grillning. Det är klart att det går att göra i en stekpanna också. Den behöver smak. Så fyllningen mellan är viktig och ska vara riklig.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 zucchini (600 g)
  • 3 msk olivolja
  • 200 g fetaost i små tärningar
  • 4 msk hackad färsk mejram
  • finrivet skal och saft av 1 lime (80 g)
  • 400 g sejfilé
  • salt och peppar
  • 4 blötlagda grillspett
  • Äppelsallad
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 2 äpplen (200 g)
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Börja med att göra äppelsalladen. Blanda yoghurten med pressad vitlök, salt och peppar. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna strimlor. Blanda dem med yoghurten. Ställ kallt till servering.
  2. Dela zucchinin i 2 delar. Dela dem sedan på längden. Skär av lite på den runda sidan så att de kan ligga plant med snittytan uppåt. Pensla dem med lite olja och grilla dem cirka 5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Fördela fetaost, mejram samt finrivet limeskal och saft på 4 av zucchinibitarna. Lägg de andra 4 bitarna ovanpå.
  3. Skär fisken i mindre jämnstora bitar. Fördela dem på spetten. Strila över lite olja, salta och peppra. Grilla cirka 2 minuter på varje sida, totalt cirka 8 minuter. Servera zucchinin med spetten och äppelsalladen.
]]>
recept Mon, 22 Nov 2010 17:56:24 +0100
Vit fisk och quinoasallad med fetaost och kokos http://www.receptcentralen.se/nyttigt/vit-fisk-och-quinoasallad-med-fetaost-och-kokos/ Här har den vita fisken fått gott sällskap av både rostade solrosfrön och rostade kokosflingor. Den färgstarka salladen med röd quinoa och kokta rödbetor signalerar nyttigheter och är samtidigt god tillsammans med den krämiga fetaosten. Svarta oliver bidrar med nyttigt fett. Rödbeta innehåller många mineraler och är också rik på folacin, ett B-vitamin som är nödvändigt för att vi ska kunna bilda nya röda blodkroppar. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/vit-fisk-och-quinoasallad-med-fetaost-och-kokos/

Här har den vita fisken fått gott sällskap av både rostade solrosfrön och rostade kokosflingor. Den färgstarka salladen med röd quinoa och kokta rödbetor signalerar nyttigheter och är samtidigt god tillsammans med den krämiga fetaosten. Svarta oliver bidrar med nyttigt fett.

Rödbeta innehåller många mineraler och är också rik på folacin, ett B-vitamin som är nödvändigt för att vi ska kunna bilda nya röda blodkroppar.

Ingredienser (4 portioner)

  • 700 g rödbetor
  • 2 dl quinoa
  • 4 msk solrosfrön
  • 3 msk kokosflingor
  • 600 g vit fisk, t. ex. hoki eller sej
  • 200 g fetaost
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Koka rödbetorna med skalet på tills de är mjuka, koktiden beror på hur stora de är. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rödbetorna och quinoan svalna något. Rosta solrosfrön och kokosflingor i en torr stekpanna på medelstark värme. De ska bli gyllene, men håll koll hela tiden eftersom de lätt bränns.
  2. Lägg fisken i en ånginsats och koka upp vatten under. Eller lägg den direkt i en kastrull med vatten så att det nätt och jämnt täcker. Salta lätt om fisken ligger direkt i vattnet, annars kan det vänta till efteråt. Håll koll på vattnet så att det inte sjuder för kraftigt, det tar bara ett par minuter för fisken att bli färdig. Ta upp den, gärna med en hålslev, och lägg på ett serveringsfat eller på fyra olika tallrikar.
  3. Skala och skär rödbetorna i skivor och blanda dem med quinoan. Häll över olja och vinäger och lite salt och peppar. Smula fetaosten och tillsätt den tillsammans med kokosflingorna och solrosfröna. Spara lite av fröna och flingorna att strö på fisken vid servering. Lime är gott till.
]]>
recept Mon, 22 Nov 2010 06:30:10 +0100
Sillbullar med sockerärter och korintsås http://www.receptcentralen.se/nyttigt/sillbullar-med-sockerarter-och-korintsas/ Sillbullar med korintsås är en rätt jag i högsta grad förknippar med farmor Cecilia. Förr i tiden, när vi åt åtskilligt mycket mer sill än nu, var både hon och andra husmödrar tvungna att variera tillagningen av sill, och då blev det ibland sillbullar med korintsås. Sillbullar är en typisk måndagsrätt då det kanske finns kvar lite av en söndagsstek eller annat kött. Det passar med en klar kall snaps till sillbullarna. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/sillbullar-med-sockerarter-och-korintsas/

Sillbullar med korintsås är en rätt jag i högsta grad förknippar med farmor Cecilia. Förr i tiden, när vi åt åtskilligt mycket mer sill än nu, var både hon och andra husmödrar tvungna att variera tillagningen av sill, och då blev det ibland sillbullar med korintsås.

Sillbullar är en typisk måndagsrätt då det kanske finns kvar lite av en söndagsstek eller annat kött. Det passar med en klar kall snaps till sillbullarna.

Ingredienser (4 portioner)

  • 200 g salt sill
  • 200 g blandfärs
  • 50 g ströbröd
  • 1 dl vatten eller mjölk
  • 100 g restkött av t.ex. skinka
  • 2 små gula lökar
  • 1 ägg
  • ströbröd till panering
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • Varm sallad
  • 150 g sockerärter
  • 2 salladslökar
  • smör till stekning
  • Till servering
  • skalpotatis
  • ½ knippe gräslök
  • korintsås

Tillagning

  1. Laka ur de salta sillfiléerna i kallt vatten 4-6 timmar. Gör korintsåsen och håll den varm. Koka potatisen och skär gräslöken fint.
  2. Häll skorpmjöl och vatten eller mjölk i en bunke, låt svälla en stund. Mal eller skär restköttet och sillen mycket smått.
  3. Skala lökarna. Mal eller finriv den ena, finhacka och bryn den andra i lite smör i en stekpanna. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en slät smet. Forma till stora platta biffar eller bullar och vänd dem i ströbröd.
  4. Ansa sockerärter och salladslök. Skär sockerärterna på längden i smala strimlor, skär fina ringar av salladslöken.
  5. Bryn smör i en stekpanna och lägg i sillbullarna. Stek dem gyllenbruna ca 3 minuter på varje sida. Fräs sockerärterna och vårlöken lätt, salta och peppra försiktigt.
  6. Halvera de kokta potatisarna och doppa i gräslöken. Servera sillbullarna rykande heta med den varma salladen, korintsåsen och potatisen.
]]>
recept Sun, 21 Nov 2010 12:39:55 +0100
Fishcakes med Västerbottensost http://www.receptcentralen.se/nyttigt/fishcakes-med-vasterbottensost/ Använd säsongens fisk, färsk är att föredra men fryst går också bra. Pak choy är en mangoldliknade grönska med vita stjälkar och gröna blad. Servera som förrätt eller som varmrätt tillsammans med ris. Tips: Servera wokad pak choy som tillbehör till andra rätter, hyvla över Västerbottensost och eventuellt rostade mandlar. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/fishcakes-med-vasterbottensost/

Använd säsongens fisk, färsk är att föredra men fryst går också bra. Pak choy är en mangoldliknade grönska med vita stjälkar och gröna blad. Servera som förrätt eller som varmrätt tillsammans med ris.

Tips: Servera wokad pak choy som tillbehör till andra rätter, hyvla över Västerbottensost och eventuellt rostade mandlar.

Ingredienser (4 portioner)

  • 700 g fiskfilé, benfri
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk vitpeppar
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1-2 dl Västerbottensost, riven
  • 100 g haricots verts, finstrimlade
  • 4 vårlökar, finstrimlade
  • ½ röd chilifrukt, finhackad
  • smör till stekning
  • 3 dl cornflakes, krossade
  • Wokad pak choy
  • 6 pak choy, halverade (alt mangold, kinakål eller spenat)
  • 1 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • flingsalt
  • Dipsås
  • 1 dl soja
  • ½ dl risvinäger
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk sesamfrön
  • ½ piri-piri, hackad
  • 1 vårlök, hackad

Tillagning

  1. Dela fisken i några bitar och lägg i mixer. Salta och peppra. Mixa några varv, tillsätt grädde och kör smeten tills den är nästan slät. Blanda ner ost, bönor, vårlök och chili.
  2. Forma till ca 14 små biffar med lätt fuktade händer, lägg dem på en lätt fuktad tallrik eller plastfilm så att de inte fastnar.

  3. Blanda samtliga ingredienser till dipsåsen.
  4. Vänd biffarna i cornflakes och stek dem gyllene i smör, ca 1 minut per sida.
  5. Woka pak choy hastigt i olja, krydda med vitlök och salt.
]]>
recept Sat, 20 Nov 2010 11:28:37 +0100
Ugnsstekt hel fisk http://www.receptcentralen.se/nyttigt/ugnsstekt-hel-fisk/ Ett bra basrecept för tillagning av hel fisk i ugn. Stek 4-5 cm tjock fisk 20-25 minuter, 6 cm tjock fisk ca 30 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt. Prova med en gaffel vid ryggbenet där fisken är tjockast. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/ugnsstekt-hel-fisk/

Ett bra basrecept för tillagning av hel fisk i ugn.

Stek 4-5 cm tjock fisk 20-25 minuter, 6 cm tjock fisk ca 30 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt. Prova med en gaffel vid ryggbenet där fisken är tjockast.

Ingredienser (5 portioner)

  • 1 ¼-1 ½ kg hel fisk, t ex abborre, gädda, gös, torsk, kolja
  • 2-3 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk smör
  • 2 dl färska örter, t ex dill, persilja, timjan
  • 1 citron
  • 1 dl grädde

Tillagning

  1. Mät över ryggen där den är tjockast för att beräkna stektiden, se ovan.
  2. Fjälla och rensa fisken. Skölj och torka den med hushållspapper. Salta och peppra fisken in- och utvändigt.
  3. Smörj en ugnssäker form eller en långpanna.
  4. Lägg stor fisk med ryggen uppåt och buksidorna utåtvikta, mindre fiskar på sidan bredvid varandra.
  5. Hacka örterna och skär citronen i skivor. Lägg örterna och några citronskivor i fisken, resterande citronskivor bredvid.
  6. Sätt in fisken i mitten av ugnen i 275 grader. Minska värmen till 225 grader. Ös med stekskyn ett par gånger under stekningen så att fisken får fin färg.
  7. Servera med kokt potatis, skyn på fatet och riven pepparrot eller varm sås och kokta grönsaker.
]]>
recept Wed, 17 Nov 2010 19:55:24 +0100
Gravad lax med vattenmelon och fetaost http://www.receptcentralen.se/nyttigt/gravad-lax-med-vattenmelon-och-fetaost/ Gravad lax måste vara den bästa vardagsmaten. Den är ju bara att skiva upp. Det finns bra färdiggravad lax att köpa men det är busenkelt att grava själv (och mycket billigare) så här finns inget att skylla på. Vattenmelon och fetaost är gott ihop,. Grava minst dubbel mångd lax så finns det till lunchen dan efter också. Något man absolut inte under några omständigheter slänga korianderstjälkarna, där sitter smaken! Gillar man inte koriander är det bara att ta bort det ur receptet, det blir (nästan) lika gott ändå http://www.receptcentralen.se/nyttigt/gravad-lax-med-vattenmelon-och-fetaost/

Gravad lax måste vara den bästa vardagsmaten. Den är ju bara att skiva upp. Det finns bra färdiggravad lax att köpa men det är busenkelt att grava själv (och mycket billigare) så här finns inget att skylla på. Vattenmelon och fetaost är gott ihop,. Grava minst dubbel mångd lax så finns det till lunchen dan efter också.

Något man absolut inte under några omständigheter slänga korianderstjälkarna, där sitter smaken! Gillar man inte koriander är det bara att ta bort det ur receptet, det blir (nästan) lika gott ändå

Ingredienser (4 portioner)

  • Fisk
  • 600 g laxfilé
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 krm svartpeppar
  • Vattenmelon och fetaost
  • 400 g vattenmelon
  • 150 g sugar snaps
  • 1 fänkål
  • 2 salladslökar
  • 10 kvistar koriander
  • 2 röda chilifrukter, urkärnade
  • 1 dl rostade cashewnötter
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar
  • 200 g fetaost

Tillagning

  1. Gnid in laxen med salt, socker och peppar. Här är det viktigt med rätt mängd.
  2. Lägg fisken på ett fat med plastfilm över och grava över natten. Skär snygga skivor före servering.
  3. Skär melonen i tärningar. Halvera sockerärtorna. Skiva fänkål, salladslök, koriander och chili.
  4. Blanda alla grönsakerna med cashewnötter, vinäger och olivola. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp och smula över featosten.
]]>
recept Sat, 13 Nov 2010 17:26:52 +0100
Cha Ca - fisk med dill, ingefära och gurkmeja http://www.receptcentralen.se/nyttigt/cha-ca-fisk-med-dill-ingefara-och-gurkmeja/ Ett legendariskt fiskrecept från Hanoi-restaurangen Cha Ca La Vong på Cha Ca-gatan i Hanois äldsta kvarter och från en familj som har lagat denna fiskrätt till nära och fjärran gäster i decennier. Maträtten är så berömd att det är fisken som har gett gatan sitt namn, inte tvärtom! Originalreceptet på cha ca innehåller en del ingredienser som här är utelämnade. (Bland annat fermenterat ris och grillade finkrossade gräshoppor som tillbehör!) Några ingredienser kan vara svåra att få tag på, men det finns bra alternativ. Det här receptet är alltså en förenklad variant, men smaken ligger trots det nära originalet. Om det är gott? Det är extremt gott. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/cha-ca-fisk-med-dill-ingefara-och-gurkmeja/

Ett legendariskt fiskrecept från Hanoi-restaurangen Cha Ca La Vong på Cha Ca-gatan i Hanois äldsta kvarter och från en familj som har lagat denna fiskrätt till nära och fjärran gäster i decennier. Maträtten är så berömd att det är fisken som har gett gatan sitt namn, inte tvärtom!

Originalreceptet på cha ca innehåller en del ingredienser som här är utelämnade. (Bland annat fermenterat ris och grillade finkrossade gräshoppor som tillbehör!) Några ingredienser kan vara svåra att få tag på, men det finns bra alternativ. Det här receptet är alltså en förenklad variant, men smaken ligger trots det nära originalet. Om det är gott? Det är extremt gott.

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g fast vit fisk som marulk, kattfisk, torsk, hoki, abborrfilé
  • 2-3 msk olja
  • 3 dl grovhackad dill
  • 6-7 salladslökar, med de vita delarna finhackade och de gröna skurna i bitar om 4-5 cm
  • Marinad
  • 2 msk fisksås av god kvalitet eller 2 msk mam tom (fermenterad räkpasta)
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 msk finhackad galanga eller färsk
  • ingefära
  • ½-1 tsk finkrossad svartpeppar
  • 1 msk olja (kan uteslutas)
  • Tillbehör
  • 250 g risnudlar, blötlagda i varmt vatten, avrunna och fördelade i portionsskålar
  • strimlad grönsallad
  • färsk koriander, mynta och asiatisk basilika till serveringen (fråga efter perillablad eller tia to i din asiatiska affär, finns det så kommer du ett snäpp närmare originalet)
  • 2 dl osaltade, krossade och rostade
  • jordnötter
  • Tillbehör
  • Traditionellt serveras mam tom, fermenterad räksås, som kan spädas med lite olja, socker och kycklingbuljong. Men man kan även servera nuoc cham, en vinäger-, chili- och vitlökssås. Eller använd bara fisksås att dippa i.

Tillagning

  1. Rör ihop ingredienserna till marinaden i en skål. Skär fiskfileerna i bitar om 3-4 cm, lagom stora att plocka upp med pinnar och
    stoppa i munnen.
  2. Lägg ner fiskbirarna i marinaden och blanda väl. Låt stå svalt minst en halvtimme. Fisken kan också marinera till nästa dag, övertäckt i kylskåp.
  3. Lägg nudlarna i varmt vatten tills de känns färdiga och låt dem rinna av väl i ett durkslag. Fördela i stora portionsskålar.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Lägg i fiskbitarna när oljan börjar ryka och stek dem 3-4 minuter. Vänd dem försiktigt så att de blir gyllenbruna runt om.
  5. Lägg sedan i den hackade dillen och salladslöken och vänd runt igen någon minut.
  6. Fördela fiskbitarna i skålarna, strö över grönsallad, färska kryddor och rostade jordnötter.
  7. Servera med någon av dippsåserna.
]]>
recept Sat, 13 Nov 2010 17:05:41 +0100
Lax med ingefära och apelsin http://www.receptcentralen.se/nyttigt/lax-med-ingefara-och-apelsin/ Det här är snabbt, enkelt och mycket friskt. Ingefära luktar citrus, och den passar mycket bra ihop med apelsin. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/lax-med-ingefara-och-apelsin/

Det här är snabbt, enkelt och mycket friskt. Ingefära luktar citrus, och den passar mycket bra ihop med apelsin.

Ingredienser (4 portioner)

  • 300 g lax, skinn- och benfri
  • 1-2 röda paprikor
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • marinad
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Marinad Blanda apelsinjuice, ingefära, vitvinsvinäger, olivolja, salt och svartpeppar.
  3. Dela paprika, aubergine och squash i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en ugnsform, häll över marinaden och sätt in i ugnen ca 20 minuter. Lägg laxen ovanpå grönsakerna, salta och peppra och sätt in i ugnen ytterligare ca 10 minuter.
  4. Servera med basmatiris, pasta eller pressad potatis.
]]>
recept Sat, 13 Nov 2010 11:40:55 +0100
Lax på lime- och vitlöksbädd http://www.receptcentralen.se/nyttigt/lax-pa-lime-och-vitloksbadd/ Smaskig och nyttig lax med pistagenötter, sweet chillisås, vitlök och lime. Servera med kokt pressad potatis eller ris och sugar snaps. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/lax-pa-lime-och-vitloksbadd/

Smaskig och nyttig lax med pistagenötter, sweet chillisås, vitlök och lime. Servera med kokt pressad potatis eller ris och sugar snaps.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g laxfilé
  • 15 pistagenötter
  • 2 msk smält smör
  • 4 msk sweet chilisås
  • rivet skal av 1 lime
  • 3 vitlöksklyftor
  • Sås
  • 1 dl matlagningsyoghurt, max 8%
  • 1 msk vitt vin eller matlagningsvin
  • 1 lime, saft

Tillagning

  1. Blanda samman ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Krydda laxfiléerna med salt och peppar och stek dem några minuter i fettsnål stekpanna. Lägg över i en ugnsform.
  4. Hacka pistagenötter och vitlök, blanda det med smör, chilisås och rivet limeskal. Bred det över laxen.
  5. Tillaga i ugn i cirka 5 minuter, tills nötterna har fått lite färg.
  6. Servera med kokt pressad potatis, sås och sugar snaps.
]]>
recept Sun, 31 Oct 2010 17:44:36 +0100
Fiskkakor http://www.receptcentralen.se/nyttigt/fiskkakor/ Ingefära, citrongräs, fisksås, koriander, mynta... Det här smakar Thailand i kvadrat. Lägg besticken åt sidan. Den här rätten äts med fördel med händerna. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/fiskkakor/

Ingefära, citrongräs, fisksås, koriander, mynta...

Det här smakar Thailand i kvadrat. Lägg besticken åt sidan. Den här rätten äts med fördel med händerna.

Ingredienser (4 portioner)

  • 300 g blandad fiskfilé, finhackad
  • 100 g blandade skaldjur (gärna krabba, pilgrimsmusslor, räkor), finhackade
  • ½ citrongräs, bara det vita, finhackat - nästan pulvriserat
  • 2 chili, urkärnade och finhackade
  • ½ dl finhackad koriander
  • 3 cm ingefära, riven
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 1 msk majonnäs
  • salt
  • ½ dl panko (japanskt ströbröd) + lite extra, till panering
  • matolja, till stekning
  • Till servering
  • isbergsblad
  • mynta
  • koriander
  • Nemsås
  • ½ dl fisksås
  • 1 msk palmsocker (eller vanligt socker)
  • 1 msk vatten
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk strimlad mynta
  • 1 chili, skivad
  • 1 lime, skivad

Tillagning

  1. Blanda samtliga ingredienser utom panko och olja i en bunke. Forma till små kakor, panera dem i panko.
  2. Stek fiskkakorna i matolja 2-3 minuter på varje sida.
  3. Vira in de nystekta fiskkakorna i isbergsblad tillsammans med mynta och koriander.
  4. Doppa dem i nemsås, se recept nedan.
  5. Nemsås: Blanda samtliga ingredienser i en skål.
]]>
recept Tue, 26 Oct 2010 18:34:27 +0100
Ugnsbakad forell med pepparrotssås http://www.receptcentralen.se/nyttigt/ugnsbakad-forell-med-pepparrotssas/ Pepparrot och fisk är en förträfflig kombination, tycker jag. Dessutom piggar de kokta rödbetorna upp den annars lite bleka rätten. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/ugnsbakad-forell-med-pepparrotssas/

Pepparrot och fisk är en förträfflig kombination, tycker jag. Dessutom piggar de kokta rödbetorna upp den annars lite bleka rätten.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 stora laxforeller eller 3 mindre
  • 3 stora röda paprikor
  • 500 g färska rödbetor
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt och peppar
  • 1 bit färsk pepparrot
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl kesella, 10 procent
  • salt och peppar
  • färska gröna örter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg fisken i en ugnssäker form och dela paprikorna på hälften. Lägg dessa med skinnsidan upp på ett annat fat. Har du varmluftsugn kan du använda två plåtar på olika höjd om det blir trångt. Låt fisken stå ca 15 minuter och paprikorna tills det blivit lite bubblor på ytan. Lägg paprikorna i en plastpåse och fisken under en bit folie.
  3. Koka rödbetorna mjuka. Låt dem svalna och skala dem sedan. Skär rödbetorna i bitar och dra skalet av paprikorna. Skär paprikorna i mindre bitar och blanda med rödbetorna. Häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.
  4. Riv pepparroten och blanda med creme fraiche och kesella. Smaka av med salt och peppar.
  5. Pilla av skinnet från fiskarna och dela upp köttet i fileer. Lägg på tallrikar eller ett serveringsfat och servera med salladen, såsen och lite gröna örter.
]]>
recept Tue, 19 Oct 2010 18:43:26 +0100
Ugnsstekt sill med bulgur och rödbetstzatziki http://www.receptcentralen.se/nyttigt/ugnsstekt-sill-med-bulgur-och-rodbetstzatziki/ Att steka sill i ugnen är smidigt och genererar lite mindre stekos i köket. Dessutom är det enkelt och blirfantastiskt gott. Kokta rödbetor med crème fraiche blir friskt och vackert till. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/ugnsstekt-sill-med-bulgur-och-rodbetstzatziki/

Att steka sill i ugnen är smidigt och genererar lite mindre stekos i köket. Dessutom är det enkelt och blirfantastiskt gott. Kokta rödbetor med crème fraiche blir friskt och vackert till.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g färska rödbetor
  • 1 dl créme fraiche
  • salt och peppar
  • 600-800 g sillfilé
  • 3 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 70 g pumpakärnor
  • 4 portioner hel bulgur
  • 70 g torkade tranbär
  • 1 burk oliver utan kärnor
  • 2 msk olivolja
  • ½ msk vit balsamvinäger
  • salt och peppar
  • färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka rödbetorna tills de är mjuka. Beroende på storlek kan det ta allt från 30 till 50 minuter. Låt dem kallna, skala dem och riv dem
    grovt. Blanda med crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  3. Klipp ryggfenorna av sillfiléerna och lägg dem med skinnsidan uppåt på en ugnsplåt, gärna på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över salt och peppar. Låt stå i ugnen ca 15 minuter.
  4. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den svalna lite och blanda med pumpakärnor, tranbär, oliver, olivolja, vinäger, salt och peppar.
  5. Servera sillen med rödbetszarziki och bulgursallad. Dekorera med basilikablad.
]]>
recept Tue, 19 Oct 2010 18:07:29 +0100
Kokoslax med svart ris http://www.receptcentralen.se/nyttigt/kokoslax-med-svart-ris/ Lax med lite thailändska smaker från kokosmjölk och röd curry. Välj gärna ett grövre ris eller ett med lite mer färg. Numera finns både svart och rött ris i våra ajfdrer. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/kokoslax-med-svart-ris/

Lax med lite thailändska smaker från kokosmjölk och röd curry. Välj gärna ett grövre ris eller ett med lite mer färg. Numera finns både svart och rött ris i våra ajfdrer.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 g laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 1-3 tsk röd currypasta
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 ½ tsk soja
  • 2 ½ dl vatten + 1 msk fiskfond
  • 1 tsk socker
  • 2 vårlökar
  • färsk koriander
  • 4 portioner svart ris/råris/vildris
  • blandad sallad

Tillagning

  1. Skär laxfilén i stora tärningar och bryn dem i olivolja i en stekpanna. Lägg tärningarna på ett fat.
  2. Hacka schalottenlöken och fräs den i stekpannan tills den blir mjuk men inte tar färg.
  3. Tillsätt röd currypasta och kokosmjölk.
  4. Sänk värmen och rör om ordentligt.
  5. Dela den röda chilin, skrapa bort fröna och hacka den fint.
  6. Tillsätt chilin och häll i soja, vatten, fiskfond och socker. Skär vårlökarna i tunna skivor och tillsätt dessa tillsammans med laxtärningarna. Låt det hela puttra lätt 2-3 minuter.
  7. Koka riset och skölj salladen.
  8. Strö färsk koriander över fiskgrytan och servera med riset och salladsbladen.
]]>
recept Tue, 19 Oct 2010 06:26:59 +0100
Lax i papper http://www.receptcentralen.se/nyttigt/lax-i-papper/ Recept på enkel lax i ugn som skapats på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/lax-i-papper/

Recept på enkel lax i ugn som skapats på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm.

Ingredienser (4 portioner)

  • 8 mangoldblad (skär borts stjälken)
  • 600 g laxfilé
  • 3 fänkålshuvuden
  • 4 tomater
  • 12 kokta eller rostade potatisar
  • 1 gul lök
  • olivolja
  • smör
  • salt och peppar
  • 4 bitar smörpapper

Tillagning

  1. Ansa, tvätta och skär samtliga ingredienser i lagom stora munsbitar. Blanda och fördela allt på fyra smörpapper, ringla lite olivolja över, klicka på smör, salta och peppra.
  2. Vik ihop och bind samman med snöre till knyten.
  3. Baka i 200 grader varm ugn cirka 20 minuter.
]]>
recept Sun, 19 Sep 2010 15:55:44 +0100
Pocherad torskrygg på rotfruktsbädd med limecrème http://www.receptcentralen.se/nyttigt/pocherad-torskrygg-pa-rotfruktsbadd-med-limecreme/ Gott och nyttigt, speciellt på sensommaren eller hösten när rotfrukterna är som finast. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/pocherad-torskrygg-pa-rotfruktsbadd-med-limecreme/

Gott och nyttigt, speciellt på sensommaren eller hösten när rotfrukterna är som finast.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500-600 g torskrygg i portionsbitar
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 4 morötter
  • 6 potatisar
  • 4 palsternackor
  • 1 röd lök
  • olivolja
  • Limecrème
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 lime
  • nymald svartpeppar
  • salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk torkad dragon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala rotfrukterna och löken och skär dem i stavar. Lägg i en stor ungsfast form. Ringla på lite olivolja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen och baka i 30-40 minuter tills potatisen är mjuk.
  3. Blanda alla ingredienser till limecrèmen i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Smula ner en fiskbuljongtärning. Pochera (sjud på låg värme) torskryggen i cirka 5 minuter.
  5. Servera torsken med den kalla såsen ovanpå och rotfrukterna vid sidan om.
]]>
recept Sun, 22 Aug 2010 20:32:29 +0100
Kall inkokt lax http://www.receptcentralen.se/nyttigt/kall-inkokt-lax/ Lättlagad svensk klassiker som passar extra bra på sommaren. Laxen kan förberedas upp till två dygn i förväg och stå och dra i sin lag. Servera gärna med inlagd gurka och dillmajonnäs. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/kall-inkokt-lax/

Lättlagad svensk klassiker som passar extra bra på sommaren. Laxen kan förberedas upp till två dygn i förväg och stå och dra i sin lag. Servera gärna med inlagd gurka och dillmajonnäs.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g laxfilé
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ dl strösocker
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk salt
  • ½ skivad rödlök
  • 1 skalad och skivad morot
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Skär laxen i bitar om ca 3x3 cm.
  2. Blanda övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  3. Lägg i fisken och koka någon minut. Se till att lagen täcker ordentligt. Ta kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen.
  4. Servera med kokt potatis, dillmajonnäs och inlagd gurka.
]]>
recept Thu, 19 Aug 2010 20:48:24 +0100
Stekt lax på spenatbädd med tartarsås http://www.receptcentralen.se/nyttigt/stekt-lax-pa-spenatbadd-med-tartarsas/ Snabblagad och läcker vardagslax med nyttig spenat och nästan ingen disk. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/stekt-lax-pa-spenatbadd-med-tartarsas/

Snabblagad och läcker vardagslax med nyttig spenat och nästan ingen disk.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • 250 g färsk spenat
  • 1 dl crème fraîche
  • saften från 1 citron
  • 2 msk kapris
  • ½ dl hackad färsk persilja
  • salt
  • nymald vitpeppar
  • Till servering
  • kokt potatis
  • citronklyftor

Tillagning

  1. Koka potatisen.
  2. Värm oljan i en stekpanna.
  3. Salta och peppra laxfiléerna och stek 4-5 minuter per sida tills de är genomstekta. Håll varma under aluminiumfolie.
  4. Häll spenaten i stekpannan, salta och peppra och stek i nån minut. Rör om någon gång. Lägg spenaten på 4 tallrikar.
  5. Värm crème fraîchen i stekpannan tillsammans med kapris, persilja och pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Det ska inte koka.
  6. Lägg laxbitarna ovan på spenaten och toppa med såsen. Serveera med nykokt potatis och citronklyftor.
]]>
recept Mon, 16 Aug 2010 07:20:18 +0100
Sallad med varmrökt lax http://www.receptcentralen.se/nyttigt/sallad-med-varmrokt-lax/ Snygg sallad med sting. Denna laxsallad går snabbt att sno ihop speciellt om man är några som hjälps åt. Lägg upp på tallrikar eller ett stort fat, valet är fritt. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/sallad-med-varmrokt-lax/

Snygg sallad med sting. Denna laxsallad går snabbt att sno ihop speciellt om man är några som hjälps åt. Lägg upp på tallrikar eller ett stort fat, valet är fritt.

Ingredienser (4 portioner)

  • 400 g varmrökt lax
  • 300 färskpotatis
  • 1 knippa sparris
  • 1 påse blandad sallad
  • 1 knippa kvartade rädisor (lägg dem gärna i isvatten i väntan på att att de ska användas så blir de extra krispiga)
  • 4 snedslantade vårlökar
  • färsk persilja och mynta
  • Dressing
  • ½ dl pressas citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 ½ tsk grovkorning senap
  • 1 röd finhackad chilifrukt
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatisen och tillsätt sparrisen under de två sista minuterna av kokning.
  2. Lägg sparrisen i isvatten och låt potatisen rinna av, svalna och halvera därefter. Halvera även sparrisen när den kallnat.
  3. Avlägsna skinnet från den varmrökta laxen och dela den därefter i mindre bitar.
  4. Blanda ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp salladen på ett fat eller på portionstallrikar.
  6. Servera med dressingen och bröd.
]]>
recept Mon, 16 Aug 2010 07:14:25 +0100
Abborrsoppa http://www.receptcentralen.se/nyttigt/abborrsoppa/ Detta är en vardagsvariant. Har man gäster fortsätter man med att lägga i ett paket havskräftstjärtar (eller riktiga kräftstjärtar, om det är riktigt fina gäster) ett par hekto räkor och ännu mer grädde. Detta blir en fisksoppa som smakar fisk inte grönsakssoppa med fiskarom. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/abborrsoppa/

Detta är en vardagsvariant. Har man gäster fortsätter man med att lägga i ett paket havskräftstjärtar (eller riktiga kräftstjärtar, om det är riktigt fina gäster) ett par hekto räkor och ännu mer grädde. Detta blir en fisksoppa som smakar fisk inte grönsakssoppa med fiskarom.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg abborre
  • 1 ½ liter fiskbuljong från tärning
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1-2 ituskurna gula lökar
  • 3 skivade potatisar
  • 4-5 persiljekvistar
  • salt
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 liter abborrbuljong
  • (oxbuljong)
  • 1 skiva surt rågbröd
  • 4-5 skivade halvkokta potatisar
  • 1 knippa hackad gräslök
  • 3-4 msk hackad persilja
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1-2 dl torrt vitt vin
  • salt
  • vitpeppar
  • muskotnöt

Tillagning

  1. Rensa fisken (den behöver inte fjällas) och lägg den i en kastrull med fiskbuljong, kryddpepparkorn, lök, potatis och persiljekvistar. Tillsätt salt om så behövs.
  2. Lägg på lock och låt fisken koka ca 30minuter. Tag upp de största och finaste abborrarna och bena ur dem medan de övriga får koka vidare ytterligare 30 minuter eller tills de är ganska sönderkokta.
  3. Sila buljongen och pressa så mycket spad som möjligt ur massan i silen. Buljongen skall vara så stark att den känns klibbig. Koka annars ihop den lite och förstärk den om så behövs med oxbuljong.
  4. Smält smör i en kastrull, rör ned vetemjöl och späd med buljongen. Lägg i rågbrödsskivan (det ger en fin syrlig smak) och den halvkokta potatisen.
  5. Lägg på lock och låt soppan koka tills potatisen är mjuk, 15-20 minuter. Tag då upp brödskivan, tillsätt gräslök
    och persilja. Häll i grädden och smaka av soppan med vin, salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
  6. Lägg till sist i den rensade fisken.
  7. Servera soppan rykande het.
]]>
recept Fri, 16 Apr 2010 20:35:13 +0100
Pepparlax http://www.receptcentralen.se/nyttigt/pepparlax/ Enkel och smakrik lax. Servera pepparlaxen med fräscha våriga tillbehör som kokt sparris, nypotatis och späda salladsblad. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/pepparlax/

Enkel och smakrik lax. Servera pepparlaxen med fräscha våriga tillbehör som kokt sparris, nypotatis och späda salladsblad.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk grovmalen rosépeppar
  • 1 msk grovmalen vitpeppar
  • 6 msk klarat smör
  • salt

Tillagning

  1. Strö salt över laxen och vänd ovansidan i pepparblandningen.
  2. Stek i het stekpanna med klarat smör.
  3. Servera med kokt sparris, nypotatis, sallad och en kall sås.
]]>
recept Sat, 3 Apr 2010 07:55:39 +0100
Chèvrelax på spenatbädd http://www.receptcentralen.se/nyttigt/chevrelax-pa-spenatbadd/ Nyttig och smakrik laxrätt som är GI. Vill man göra den LCHF tar man bara smör istället för olivolja och vispgrädde istället för matlagningsgrädde. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/chevrelax-pa-spenatbadd/

Nyttig och smakrik laxrätt som är GI. Vill man göra den LCHF tar man bara smör istället för olivolja och vispgrädde istället för matlagningsgrädde.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 msk olivolja
  • 350 g färsk spenat
  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 100 g chèvreost
  • 1 tsk salt
  • nymald vitpeppar
  • 2 burkar färdigkokta kidneybönor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram en ugnssäker form och häll lite olivolja i botten.
  3. Skölj spenaten och ta bort de allra grövsta stjälkarna. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i spenaten. Låt den ligga i max 1/2 minut. Ta upp den och skölj i ett durkslag med iskallt vatten. Låt spenaten rinna av och lägg den i formen.
  4. Lägg laxen på spenaten. Strö över salt och lite nymald vitpeppar.
  5. Blanda matlagningsgrädde med vinäger och häll över spenaten.
  6. Smula chèvreosten ovanpå laxen.
  7. Grädda i ugnen i 12-15 minuter.
  8. Skölj bönorna väl och blanda med olivolja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar i en skål.
]]>
recept Sat, 3 Apr 2010 07:48:57 +0100
Lax i ugn med röd pesto, citron och parmesan http://www.receptcentralen.se/nyttigt/lax-i-ugn-med-rod-pesto-citron-och-parmesan/ Uppfriskande och nyttig rätt med massor av smak i ett enkelt recept. Servera receptet med en varm bulgursallad. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/lax-i-ugn-med-rod-pesto-citron-och-parmesan/

Uppfriskande och nyttig rätt med massor av smak i ett enkelt recept. Servera receptet med en varm bulgursallad.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • olivolja
  • 2 citroner
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 2 msk röd pesto
  • 1 dl nyriven parmesanost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsfast form med olivolja eller smör.
  3. Skär citronerna i skivor och täck botten och kanten på formen med citronskivor.
  4. Lägg i laxfilén och strö på salt och peppar.
  5. Bred röd pesto över laxen och toppa med riven parmesan. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
  6. Servera förslagsvis med en varm bulgursallad.
]]>
recept Fri, 2 Apr 2010 19:42:41 +0100
Stekt GI-lax med het mangosallad http://www.receptcentralen.se/nyttigt/stekt-gi-lax-med-het-mangosallad/ Nyttig GI-lax med läcker mangosallad och nyttig quinoa. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/stekt-gi-lax-med-het-mangosallad/

Nyttig GI-lax med läcker mangosallad och nyttig quinoa.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • Mangosallad
  • 1 mango
  • 2 röda chilipeppar
  • 1 kruka koriander
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk limesaft
  • salt
  • svartpeppar
  • Till servering
  • Kokt quinoa

Tillagning

  1. Skala och skär mangon i mindre bitar. Hacka chilin. Strimla koriandern
  2. Blanda samtliga ingredienser till mangosalladen och smaka av med salt och peppar.
  3. Pensla laxen med olivolja och stek några minuter på varje sida.
  4. Krydda med salt och peppar.
]]>
recept Sun, 7 Mar 2010 19:39:56 +0100
Supersallad med lax http://www.receptcentralen.se/nyttigt/supersallad-med-lax/ En superfoodsallad med lax. Salladen är full av vitaminer, antioxidanter och essentiella fetter. http://www.receptcentralen.se/nyttigt/supersallad-med-lax/

En superfoodsallad med lax. Salladen är full av vitaminer, antioxidanter och essentiella fetter.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 gram laxfilé
  • 4 tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 vitlök
  • 100 g solrosskott
  • 1 rödlök
  • 1 broccolibukett
  • kallpressad rapsolja
  • 1 granatäpple
  • 10 valnötter
  • 2 msk pinjenötter
  • pressad lime
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader och grill.
  2. Klyfta paprikorna, halvera tomaterna och skala vitlöken. Lägg dem i en form, ringla på lite rapsolja och ugnsrosta i 20 minuter tills det får lite färg.
  3. Bryt broccolin i mindre buketter och blanchera.
  4. Strimla rödlöken tunnt.
  5. Gröp ur kärnorna ur granatäpplet.
  6. Hacka valnötterna grovt.
  7. Blanda salladsbladen med de övriga ingredienserna och droppa i lite rapsolja.
  8. Tärna laxen, salta och peppra, och stek den på hög värme.
  9. Fördela allt på tallrikar och toppa med laxen.
  10. Pressa över lite lime. Salta och peppra.
]]>
recept Sun, 14 Feb 2010 09:33:33 +0100