Recept kåldolmar

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Kåldolmar

Kåldolmar är en av hörnstenarna i svensk husmanskost. Lite mer jobb att göra än kålpudding, men lite snyggare också. Gör det på hösten när vitkålen är som finast.

Utskriftsvänlig version

Kåldolmar med sökord som husmanskost, vitkål, klassiker, husman och sås

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 vitkålshuvud
  • kallt vatten
  • 1 tsk salt/Iiter vatten
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g nötfärs
  • 3 dl kokt, kallt långkornigt ris
  • 1 ½ dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen peppar
  • 1 krm kryddpeppar
  • 2 msk smör
  • ½ dl sirap
  • Sås
  • 4 dl sky
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl vatten
  • soja
  • grädde

Tillagning

  1. Koka upp rejält med vatten och salta, en tesked per liter. Skär runt kålhuvudets rot så att bladen går att lossa. Koka kålhuvudet med roten uppåt. Lossa och ta ur bladen efter hand som de mjuknar. Låt bladen rinna av och skär bort den grova bladnerven.
  2. Blanda kokt ris med fläsk- och nötfärsen, mjölk, salt och peppar.
  3. Lägg en rågad matsked av den ganska lösa färsen på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket. Upprepa tills all färs är slut.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Hetta upp lite fett i en panna. Lägg i några dolmar när fettet börjar bli brunt, de ska ligga med skarven neråt till en början. Ringla över lite sirap och stek dolmarna gyllenbruna runt om. Lägg över dem i en smörad ugnsform med skarven nedåt.
  6. Rör ut skyn i pannan med lite vatten och häll detta över dolmarna. Efterstek i ugnen i cirka 25 minuter. Ös dolmarna då och då.
  7. Lägg upp dolmarna på varma tallrikar och red av skyn med mjöl och vatten. Koka upp och smaka av med soja och grädde.
  8. Servera med kokt potatis och rårörda lingon eller lingonsylt.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Roodeberg (Sydafrika, 87 kr, varunr: 7451)

Kommentera detta Kåldolmar recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013