Recept örtkryddad kycklinggryta med äpple och oliver

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Örtkryddad kycklinggryta med äpple och oliverStjärnrecept

Öland påminner mig om Provence. I den här kycklinggrytan har jag samlat de sydfranska smakerna: saffran, oliver, oregano och timjan. Sedan har jag lagt ner klyftor av fina svenska äpplen. Helst ska det förstås vara de små vildäpplena som jag brukar hitta på mina cykelturer på ön, men det går bra med Aroma eller någon annan sort som har frisk smak. Grytan är kryddad med libbsticka, som smakar lite som selleri och ger mustig smak i soppor och grytor. Servera kycklinggrytan med pasta, bulgur eller bara en bit bröd. /Karin Fransson

Vill man ha lite tjockare sås går det bra att vända kycklingdelarna i lite vetemjöl innan man bryner dem. Man kan också tillsätta lite crème fraiche eller grädde på slutet.

Receptet är hämtat ur boken Karin Franssons gröna smaker (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Örtkryddad kycklinggryta med äpple och oliver med sökord som äpple, vitlök, karin fransson, kanel och saffran

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 ½ kg kycklingdelar med ben
  • 3 silverlökar
  • 6 vitlöksklyftor, fint hackade eller rivna
  • ½ tsk sambal oelek
  • 1 paket saffran
  • 4 kryddnejlikor, krossade
  • 1 bit hel kanel, helst Sri Lanka-kanel
  • 1 ½ dl vitt vin eller äppelcider
  • 6 dl hönsbuljong
  • 8 kvistar timjan
  • 4 kvistar oregano
  • 2 kvistar libbsticka
  • 2 äpplen, t.ex. aroma
  • 1 tsk honung
  • 1 dl svarta kalamataoliver
  • 1 dl russin
  • eventuellt någon matsked koncentrerad äppeljuice
  • 4 msk rostade pinjenötter
  • salt och peppar
  • olivolja och smör till stekning

Tillagning

  1. Skala och strimla löken.
  2. Salta och peppra kycklingdelarna och bryn dem runt om i lite olivolja och smör i en stekpanna. Lägg över bitarna i en järngryta.
  3. Fräs den strimlade löken och vitlöken i lite olivolja, tillsätt sambal oelek, saffran, nejlikor och kanel, fräs lite till och tillsätt vin eller äppelcider och hönsbuljongen. Koka upp och häll blandningen i järngrytan.
  4. Lägg i örtkvistarna och låt sjuda sakta i cirka 25 minuter med locket på glänt. Lägg russinen i blöt i en kopp med kallt vatten.
  5. Skala och skär äpplena i små klyftor. Bryn dem i lite smör i en stekpanna och ringla över honungen. Lägg ner dem i grytan tillsammans med oliver och de blötlagda och avrunna russinen och låt puttra i cirka la minuter.
  6. Smaka av med salt och kanske lite koncentrerad äppeljuice om du vill ha starkare äppelsmak.
  7. Strö över de rostade pinjenötterna.

Kommentera detta Örtkryddad kycklinggryta med äpple och oliver recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013