En alldeles underbar vegetarisk pastagratäng från Lombardia. Gratängen innehåller fullkornspasta, kål och potatis.
Pizzoccheri
Ingredienser (4 portion)
200 g fullkornstagliatelle
1/4 savojkålshuvud
250 g småpotatis, gärna med skal
3 vitlöksklyftor
50 g smör
ca 12 kvistar färsk salvia
salt och peppar
100 g fontinaost eller mozzarella, riven
60 g parmesan, riven
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär bort rotdelen från savojkålen. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt lite salt och olivolja.
Plocka loss savojkålsbladen och skär dem i ca 5 cm stora bitar. Skiva potatisen i ca 3 mm tunna skivor och lägg dem i det kokande vattnet. Lägg i savojkålen några minuter senare och koka tills både potatis och kål är mjuka (några minuter). Lyft upp potatis och kål med en hålslev.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar i potatis- och kålvattnet. Ta upp pastan när den är al dente.
Smörj en ugnssäker form med lite olivolja och smör. Blanda potatis, kål och pasta i formen.
Skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Smält smöret i en kastrull. Lägg i vitlök och salvia. Salta och peppra och låt puttra någon minut. Häll salviablandninhgen över grönsakerna och pastan.
Strö över fontinaost eller mozzarella och parmesan. Gratinera i ugnen ca 10 minuter.