Recept pollo alla creta

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Pollo alla Creta

Detta är ett av de äldsta kända tillredningssätten inom kokkonsten. Ursprungligen tog man fuktig lera, klädde in fågeln med den och lät fågeln steka över öppen eld. När rätten var färdig slogs leran helt enkelt sönder.

Tack vare den slutna formen steker hönan i egen saft, behöver inget fett, samt behöver varken vändas eller ösas. På grund av detta förblir även ugnen ren.

Numera framställer man formar av bränd lera, terracotta, som man ställer i ugnen och kan använda många gånger.

Formen får ej rengöras med diskmedel, vilket kan täppa till den porösa leran så att den sedan inte kan "andas" och därigenom inte mer är brukbar. Använd därför endast hett vatten vid rengöringen.

Utskriftsvänlig version

Pollo alla Creta med sökord som lergryta, klassiker, fredagsmat, örtkryddor och slowfood

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 stor kyckling
  • salt
  • nymalen peppar
  • rosmarin

Tillagning

  1. De båda formhalvorna läggs i kallt, rent vatten i några timmar för att bli helt genomfuktade.
  2. Kryddar kycklinfgen efter smak med salt, peppar, rosmarin eller andra örtkryddor.,
  3. Bind upp fågeln med med kraftig tråd och lägg den i terra­ cottaformen,
  4. Ställ in formen i ugnen och sätt den på minst 250 grader.
  5. Låt stå i ugnen i c:a 90 minuter.
  6. Den heta formen placeras sedan lämpligen på ett ugnsfast fat, som ställes direkt på matbordet, varefter locket tas av och den möra och aromrika kycklingen serveras direkt ur formen.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Roodeberg (Sydafrika, 87 kr, varunr: 7451)

Kommentera detta Pollo alla Creta recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013