Recept pot au feu

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Pot au feu

I motsats till vad de flesta receptsajter och matbloggare verkar tro, så är det oxkött som gäller i den franska klassiker. Pot au feu är en oxgryta med blandade grönsaker.

Utskriftsvänlig version

Pot au feu med sökord som köttgryta, morot, högrev, rotsaker och klassiker

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 1/2 kg högrev alternativt märgpipa
  • 3 gula lökar
  • 5 morötter
  • 8 vitlöksklyftor
  • 2 palsternackor
  • 3 majrovor
  • 1 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 1 kryddbukett
  • 8 hela svartpepparkorn
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Lägg nötköttet i en kastrull med vatten så att det täcker och koka upp.
  2. Slå av vattnet och skölj köttet och kastrullen.
  3. Fyll på med nytt kallt vatten, hela pepparkorn och lite salt.
  4. Koka upp på nytt och sjud i 1 timme.
  5. Skala och skölj grönsakerna och rotfrukterna och skär upp snyggt.
  6. Tillsätt kryddbuketten, vitlök, morötter, lök och selleri efter en timmes sjudning.
  7. Efter ytterligare en timmes koktid tillsätts purjolök, palsternackor och majrovor.
  8. Koka ytterligare 10 minuter och lolla så köttet är mört och smaka av buljongen som nu bör vara ungefär 8 dl.
  9. Lägg upp och varmhåll kött och grönsaker på fat.
  10. Sila buljongen i en soppterrin och strö över persiljan strax innan serveringen.
  11. Servera buljongen som förrätt och köttet med grönsakerna till huvudrätt.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Roodeberg (Sydafrika, 87 kr, varunr: 7451)

Kommentera detta Pot au feu recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013