Recept soup au pistou

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Soup au pistouStjärnrecept

Provencalsk grönsakssoppa med basilikasås. Pistou är den franska varianten av pesto, och den här soppan har fått sitt namn efter basilikasåsen. Här märks inflytandet från Italien på det sydfranska köket.

Receptet är hämtat ur boken Medelhavsmat till vardag & fest (Prisma). Köp den på Bokus för 198 kr.

Utskriftsvänlig version

Soup au pistou med sökord som soppa, parmesanost, basilika, huvudrätt och medelhavsmat

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten purjolök
  • 4 potatisar av fast sort, t.ex. Bintje
  • 150 g haricots verts
  • 2 selleristjälkar
  • 4 stora tomater
  • olivolja
  • 1,7 liter vatten
  • 5 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk herbes de Provence
  • 1 burk stora vita bönor, 400 g
  • 1 dl spaghetti som brutits i småbitar
  • salt
  • nymalen peppar
  • Pistou
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl nyriven parmesanost
  • Till servering
  • grovriven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla purjolöken. Skala potatisen och skär den i tärningar. Dela haricots verts mitt itu. Strimla sellerin. Skär tomaterna i mindre bitar.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Lägg i potatis, haricots verts och selleri och låt fräsa med några minuter.
  3. Blanda i tomater, vatten, buljong och kryddor. Sänk värmen och koka på svag värme under lock cirka 40 minuter.
  4. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Tillsätt bönor och spaghetti och koka ytterligare cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Pistou: Mixa vitlök och basilika. Tillsätt ost och olivolja och fortsätt mixa till en sås. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera soppan tillsammans med pistou och grovriven parmesanost.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Esprit du Silène (Frankrike, 89 kr, varunr: 2246)

Kommentera detta Soup au pistou recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013