Spenatpaj

En grekisk spenatpaj. Spenat är ett superlivsmedel med mycket vitaminer i. Att det skulle vara extremt järnrikt är dock en skröna. Spenat innehåller däremot gott om a-vitamin och e-vitamin samt flera viktiga antioxidanter, exempelvis karotenoiden lutein.

Rökt lax är gott till denna spenatpaj.

Ingredienser (4 portion)

Deg
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ dl olivolja
1 ½ dl varmt vatten
Fyllning
500 g färsk spenat eller 1 pkt fryst bladspenat (250 g)
1 gul lök
2 dm purjolök
olivolja till stekning
200 g fetaost
1 dl hackad dill
3 ägg
1 tsk salt
svartpeppar

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda samman ingredienserna till degen.

Knåda degen ca 5 minuter för hand eller ca 3 minuter i maskin.

Skölj den färska spenaten koka ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av i durkslag.

Skala och hacka löken, stek den mjuk i olivolja.

Ta pannan från värmen, grovhacka spenaten och smula i fetaosten.

Blanda alltsammans i pannan även dillen.

Vispa upp äggen och blanda ner i spenaten (spara lite ägg till pensling). Krydda och blanda väl.

Dela degen i två halvor, den ena lite större. Kavla ut den större till en tunn rund botten. För över till en pajform, ungefär 28 cm i diameter.

Lägg i spenatfyllningen och vik över degkanterna runtom.

Kavla ut den andra deghalvan till ett tunt lock. Lägg det över pajen och vik in kanterna. Pensla med resten av ägget och grädda mitt i ugnen ca 40 min.

Fler liknande recept