Recept ugnsbakad lax på vindoftande grönsaksbädd

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Ugnsbakad lax på vindoftande grönsaksbäddStjärnrecept

En lättlagad spansk inspiration som förgyller sommardagarna. Jag tar ofta med mig den ner till stranden och äter den lufttempererad, vilket blir ett skönt sätt att tillbringa dagen på. /Hannu Sarenström

Receptet är hämtat ur boken Sommarkalas (Norstedts). Köp den på Bokus för 199 kr.

Utskriftsvänlig version

Ugnsbakad lax på vindoftande grönsaksbädd med sökord som lax, hannu sarenström, sommar, fänkål och paprika

Ingredienser (4 portioner)

  • ca 800 g lax, utan skinn och ben
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • några droppar olja
  • Vinkokta grönsaker
  • en liten skvätt olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 fänkålsstånd, finstrimlat, spara bladvipporna att strö över
  • 1 morot, finskuren
  • 1 gul paprika, strimlad
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1/2 grön chili, urkärnad och finskuren
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vitt vin
  • saften av 1 citron
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • en handfull cocktailtomater, halverade

Tillagning

  1. Skär laxen i mindre bitar, men är det så att du har en hel vacker bit serverar du den självklart hel. Och då skulle jag tillaga den på en grillpanna och få de vackra grillränderna som mönster, ja, ja.
  2. Olja ett ugnsfat och lägg i laxbitarna, salta och peppra och värm ugnen till 200 grader, men vänta med att ställa in laxen tills du har fixat med grönsakerna. Det går fort med fisken och det kan behövas lite pilltid med grönsakerna.
  3. Förbered samtliga grönsaker. Värm lite olivolja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, fänkål och morot och låt fräsa under omrörning några minuter. Tillsätt paprika, chili och lagerblad. Slå på vinet och koka upp, låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar samt citronsaften.
  4. Ställ in laxen i ugnen och baka den ca 10 minuter. Arrangera de vinkokta grönsakerna och tomaterna på ett fat och garnera med laxbitarna och fänkålsvippor. Servera med citron och rosévin.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Esprit du Silène (Frankrike, 89 kr, varunr: 2246)

Kommentera detta Ugnsbakad lax på vindoftande grönsaksbädd recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013