Vit fisk och quinoasallad med fetaost och kokos

Här har den vita fisken fått gott sällskap av både rostade solrosfrön och rostade kokosflingor. Den färgstarka salladen med röd quinoa och kokta rödbetor signalerar nyttigheter och är samtidigt god tillsammans med den krämiga fetaosten. Svarta oliver bidrar med nyttigt fett.

Rödbeta innehåller många mineraler och är också rik på folacin, ett B-vitamin som är nödvändigt för att vi ska kunna bilda nya röda blodkroppar.

Ingredienser (4 portion)

700 g rödbetor
2 dl quinoa
4 msk solrosfrön
3 msk kokosflingor
600 g vit fisk, t. ex. hoki eller sej
200 g fetaost
salt och peppar

Tillagning

Koka rödbetorna med skalet på tills de är mjuka, koktiden beror på hur stora de är. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rödbetorna och quinoan svalna något. Rosta solrosfrön och kokosflingor i en torr stekpanna på medelstark värme. De ska bli gyllene, men håll koll hela tiden eftersom de lätt bränns.

Lägg fisken i en ånginsats och koka upp vatten under. Eller lägg den direkt i en kastrull med vatten så att det nätt och jämnt täcker. Salta lätt om fisken ligger direkt i vattnet, annars kan det vänta till efteråt. Håll koll på vattnet så att det inte sjuder för kraftigt, det tar bara ett par minuter för fisken att bli färdig. Ta upp den, gärna med en hålslev, och lägg på ett serveringsfat eller på fyra olika tallrikar.

Skala och skär rödbetorna i skivor och blanda dem med quinoan. Häll över olja och vinäger och lite salt och peppar. Smula fetaosten och tillsätt den tillsammans med kokosflingorna och solrosfröna. Spara lite av fröna och flingorna att strö på fisken vid servering. Lime är gott till.

Fler liknande recept