Annons

Behöver du bläck till din skrivare?

Bröd bakat på vildjäst

Ingredienser (2 portioner)

Tillagning

  1. Värm 2 dl vatten fingervarmt.
  2. Mät upp russin, socker och honung i en glasburk med patentlock.
  3. Skaka burken tills allt löst sig.
  4. Ställ burken på kökets varmaste plats.
  5. Låt jäsa i 4-6 dagar. Skaka burken varje dag.
  6. När det luktar alkohol om jäsningen är den klar.
  7. Häll burkens innehåll i en mindre burk. Häll över russinen i en sil och pressa ur innehållet med baksidan av en trässlev. Jästvätskan håller några månader i kylskåpet.
  8. Blanda 100 g av jästvätskan med 135 g vetemjöl. Arbeta ihop till en fast deg. Låt jäsa på varm plats i 4-5 timmar.
  9. Blanda degen med 100 g vatten och 135 g vetemjöl. Låt jäsa i 4-5 timmar.
  10. Ta 100 g av degen och blanda med 3 dl vatten och 500 g vetemjöl. Låt jäsa i en plastlåda över natten.
  11. Ta 400 g av ovanstående deg och häll i en degbunke tillsammans med 500 g vetemjöl och 3 dl vatten. Knåda i maskin eller med elvispens degkrokar i 10 minuter på låg hastighet.
  12. Tillsätt saltet och höj hastigheten och knåda i 5 minuter till.
  13. Låt jäsa i 3 timmar.
  14. Forma två bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl.
  15. Låt jäsa i 2-4 timmar till dubbel storlek
  16. Sätt ugnen på 250 grader.
  17. När bröden jäst färdig så sätts de in i ugnen. Spruta samtidigt in vatten med en blomspruta.
  18. Sänk värem till 200 grader efter 5 minuter. Vädra ugnen efter 15 och 30 minuter. Grädda totalt i 45-50 minuter.
  19. Ta ut bröden, spruta på vatten och lägg dem att svalna på galler.

Annons

Behöver du bläck till din skrivare?