Recept skånsk senap

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Skånsk senap

Skånsk senap är en av Sveriges främsta bidrag till det kulinariska världsarvet. traditionellt gör man skånsk senap genom att mala senapsfröna med en stenkula i en stor rund skål. Men det går i princip lika bra med den betydligt vanligare stavmixern.

Utskriftsvänlig version

Skånsk senap med sökord som skåne, jul, starkt, tillbehör och cognac

Ingredienser (1 portion)

  • 26 g bruna senapsfrö
  • 26 g gula senapsfrö
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk farin- eller muscovadosocker
  • 1 msk houng
  • ½ tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk konjak

Tillagning

  1. Klassisk metod: Krossa senapsfröna med en tung kula i ett rundbottnat fat och späd droppvis med vatten.
  2. Med stavmixer: Koka upp senapsfröna med vattnet. Lägg senapsfrön med kokvattnet i en stavmixerskål och kör till senapskonsistens. De bruna fröna finns kvar som små korn.
  3. Blanda i båda fallen med vitvinsvinäger, farin- eller muscovadosocker, houng, salt, rapsolja, smulad torkad dragon och konjak.
  4. Det tar något dygn innan smakerna utvecklats. Förvara i en burk med lock i kyl eller sval.
  5. Tycker man senapen blir förs svag kan man blanda ut med lite vispgrädde eller tycker man den blev för svag kan man pimpa den med lite dijonsenap.

4 kommentarer

  1. birgitta_walden@hotmail.com:

    Ånej - det går inte alls lika bra med stavmixer. Grejen är att alla i huset måste vara med o mala. Detta görs med kanonkula i rundbottnat fat. Är inte alla med så förlorar senapen kraften. Vi barn fick börja mala sedan följde alla i åldersordning. Vad jag förstått senare beroende på att det blev så jädrans starkt på slutet så tårarna rann. Men vi barn var avundsjuka för att vi inte fick göra slutfasen. Senapen avnjöts sedan till lutfisken som farmor haft på "lut" flera veckor.

  2. bo.andersson.bjuv@telia.com:

    På punkt 5 bör man studera texten något.
    Svag och svag ;)

  3. Karola Helgesson:

    5 stjärnor

    Istället för vatten så spär jag med julmust!

  4. Batten:

    5 stjärnor

    Bästa hintills

Totalbetyg: 5 baserat på 2 betyg

Kommentera detta Skånsk senap recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013