Kardemummaskorpor

Helt vanliga, men mycket goda söta svenska skorpor med kardemummasmak.

Ingredienser (30 portion)

125 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
¾ dl strösocker
1 tsk hel kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Tillagning

Mortla kardemumman.

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt mjölken om värm till 35 grader.

Lös upp jästen i degspadet.

Blanda i övriga ingredienser, men spara lite av mjölet.

Arbeta till en smidig deg som släpper från degbunkens kanter.

Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord.

Dela degen i två delar och forma dem till plåtlånga släta längder.

Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla längderna med lite smält smör blandat med rapsolja.

Grädda mitt i ugnen i 12-13 minuter.

Ta ut och låt svalna.

Dela längderna mitt itu på längden.

Skär 2-3 centimetersbitar.

Torka skorporna i ugnen på c:a 125 grader med ungsluckan lite på glänt.

Skorporna är klara när de känns spröda och lätta.

Fler liknande recept